U nedelju, 5. novembra 2023. godine organizovan je izlet Ženske sekcije Jevrejske

opštine Beograd -„Bojčinska Šuma – mesto gde vreme stoji”,

Druženju je prisustvovalo preko 30 članica Ženske sekcije iz Jevrejske opštineBeograd i naše gošće iz Jevrejske opštine Novi Sad, što nas je veoma obradovalo. Imali smo sreću i sa vremenom koje je odlično poslužilo, dan je bio sunčan i topao za ovo vreme godinePosetili smo prelepu oazu mira Bojčinsku šumu i jedinstveni muzej hleba – Jeremija u Pećincima.

Planinski vodič Milan iz udruženja Upoznaj Srbiju ovog puta nam je predstavio lepotu jugoistočnog Srema na jedinstvenom izletištu.

Tura je počela u Pećincima u Srpskom muzeju hleba – Jeremija.

Ovaj neobičan muzej, je rezultat dugogodišnjeg sakupljačko-istraživačkog rada slikara Jeremije. Izuzetan domaćin, veoma srdačan čovek, prirastao je svima za srca svojom pojavom i pričama već na prvi pogled. Očarani njegovom kolekcijom prisutni su proveli skoro 3 sata u ovom jedinstvenom muzeju.

Osnovna koncepcija muzejske postavke ima za cilj da pokaže put zrna pšenice od “zemlje, preko hleba, do neba” korespondirajući tako sa ciklusima Jeremijinih slika ciklus “Zemlja”, “Hleb” i “Nebo” eksponate nam je predstavio Jeremija uz predanu pomoć svoje porodice ženom i ćerkom sa puno ljubavi i strasti.



Nakon posete muzeju put konačna destinacija je bila izletište Bojčinska šuma, koja pripada rejonu Obedske bare. Zbog svojih prirodnih vrednosti, istorijskog značaja i očuvanih objekata sa spomeničkim svojstvima, Bojčinska šuma je još 1965. godine zaštićena kao memorijalni prirodni spomenik.

Na ovom jedinstvenom lokalitetu organizovano je bilo za ljubitelje pešačenja šetnja po šumi. I pored jake kiše koja je u momentu počela da pada, čak ni to nije omelo veselu družinu koja se opredelila za šetnju po šumi, naoružani kišobranima su nastavili avanturu. Druga grupa se odlučila za vožnju u velikom fijakeru – konjobusu, koji ih je vozio kroz šumu. Utisci su takodje bili veoma impresivni ni njih kiša nije omela obzirom da je fijaker imao tendu.

Nakon šetnje šumom i vožnje fijakerom bio je organizovan ručak u Etno restoranu Bojčinska Koleba - koji evocira autentični duh starog Srema sa jedinstvenim ambijentom.



Uz minut ćutanja prisutne su odale počast našim dragim preminulim članicama Dr Veri Lukić dugugodišnjoj predsednici Ženske sekcije Job kao i ženi velikog srca koju smo svi voleli i poštovali dragoj Dijamanti Kovaćević. Kao i za nače sunarodnike nevine žrtve u Izraelu. Nikola Salaćanin je sa prisutnima odpevao Hatikvu, nakon čega smo druženje nastavili uz prigodan repertoar Jevrejskih pesama.

Kao Ženska sekcija smo ponosne na sve naše dame koje svojim aktivnim učešćem doprinose radu nače sekcije I veoma smo radosne što sve češće imamo naše drage gošće iz drugih JO.

Hvala vam svima na podršci i dobroj energiji koju delimo.

Vidimo se uskoro na nekoj novoj avanturi.