Ženska sekcija

Ženska sekcija Jevrejske opštine Beograd okuplja i organizuje svoje članice u cilju humanitarnog i edukativnog rada i negovanja jevrejske tradicije i kulture.

Prvo Jevrejsko žensko društvo u Beogradu osnovale su sefardske žene davne 1874. godine po ideji Ester B. Pinto. Grupa od nekoliko sefardskih žena uspela je tada da se izbori za osnivanje ovog prvog ženskog udruženja na teritoriji Srbije, prvog takvog udruženja među Sefardima na Balkanu, a iz oskudnih podataka do kojih se može doći čini se da je Jevrejsko žensko društvo ujedno i prvo udruženje sefardskih žena na Orijentu. Ova činjenica svedoči kako o velikom kulturnom i društvenom napretku jevrejske zajednice u Beogradu krajem 19. veka, tako i o nastojanjima žena da promene svoj socijalni status. Prva predsednica je bila gospođa Toni Azriel.

Rad Ženske sekcije zasniva se na redovnim okupljanjima i sastancima kao i učešća na okupljanjima Ženskih sekcija jevrejskih opština u Srbiji i regionu.

Redovna okupljanja održavaju se najmanje jedanput mesečno. U okviru svog rada Ženska sekcija organizuje predavanja na teme iz judaizma, učenja o jevrejskim praznicima, običajima i jevrejskoj kuhnji, organizuje koncerte, izložbe, predstave, promocije knjiga, edukativne programe i druge aktivnosti u skladu sa interesovanjima i potrebama članica.

Program Ženske sekcije okuplja članice JOB ali je namenjen celokupnom članstvu. Svoje aktivnosti Ženska sekcije organizuje u duhu negovanja i promovisanja jevrejske kulture i tradicije, uloge žene u porodici i društvu, obeležavanja jevrejskih praznika i humanitarnih aktivnosti.