Drage članice Jevrejske opštine Beograd,

Sa velikom radošću vas pozivamo da dođete na izlet u organizaciji Ženske sekcije Jevrejske opštine Beograd: Mesto gde se bajke slikaju, u nedelju 21. aprila. Na naše veliko zadovoljstvo, Jevrejska opština Beograd nam je omogućila da ponovo organizujemo kvalitetan izlet. Vodimo vas u šarmantno vojvođansko seoce Kovačicu.

Planinski vodič Milan iz udruženja "Upoznaj Srbiju", ovog puta će nas upoznati sa ovim neobičnim mestom gde stvaraju ljudi koji bajke doslovno oživljavaju, poznati kao slikari naive iz Kovačice.

Složnu zajednicu čine Slovaci, Srbi, Mađari, Rumuni, Romi, Crnogorci, Makedonci, Hrvati... Svako od njih neguje tradiciju, umetnost, kulturu i kulinarske specijalitete svojih predaka, ali živi u slozi sa komšijama i drugim sugrađanima.

Tura počinje u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici. Galerija naivne umetnosti je osnovana 15. maja 1955. godine. U ovoj galeriji se organizuju različiti kulturni događaji, a najznačajniji je tradicionalna izložba slika Kovačički oktobar.



Danas galerija ima zgradu okruženu ateljeima naivnih slikara i raspolaže fondom od 821 slika. U stalnoj postavci nalazi se 31 slika, svetski čuvene, Zuzane Halupove, kao i njen štafelaj, diplome i bista. Tu je stalna postavka Martina Jonaša koja broji 28 ulja na platnu. 

Zahvaljujući ovim umetnicima i nastavljačima njihovog dela, likovna umetnost Slovaka u Vojvodini postala je poznata širom sveta.

Nakon galerije umetnosti put nas vodi kod jednog veoma neobičnog čoveka - posetićemo Jana Nemčeka, koji oplemenjuje drvo, pretvarajući ga u violinu, ali i čovekovu dušu kao muzički virtuoz. Posetićemo radionicu graditelja violina.




Jan Nemček će nas upoznati sa tehnikom ručnog pravljenja gudačkih instrumenata. Graditeljstvo violina je započeo samouk, pre nešto više od tri decenije. Jan je u Beogradu završio srednju muzičku školu, u rodnoj Kovačici se bavio pedagoškim radom, da bi se potom posvetio graditeljstvu violina. Pohađao je specijalizaciju kod Rudolfa Bartole u poznatoj lajpciškoj školi, oscilacionu teoriju je savladao u saradnji sa profesorkom Lidijom Paržik-Tanasijević, ćerkom Karla Paržika, najpoznatijeg graditelja violina, koji je imao radnju u Beogradu. Majstor je u slovačkom gradu Zvolenu, zahvaljujući razumevanju Vlade Slovačke, uspeo da otvori školu za graditelje violina, gde je izveo četiri generacije, školu je nastavio da vodi njegov sin Jan Nemček junior.

Put nas dalje vodi u Idvor, gde ćemo obići zavičajni kompleks naučnika i pronalazača, Mihajla I Pupina koja obuhvata njegovu rodnu kuću, muzejsku zbirku i narodni dom.




Pupinovi nаjznаčаjniji pronаlаsci su izloženi u stаroj zgrаdi osnovne škole u Idvoru u koju je Pupin išаo, а kojа dаnаs predstаvljа muzej. Nаrodni dom u Idvoru, koji nosi Pupinovo ime, sаgrаđen je godinu dаnа posle njegove smrti.



Uz stručne vodiče, postoje rаzličiti progrаmi u zаvisnosti od uzrаstа posetilаcа, što posetu čini interesаntnom. Ovaj kompleks godišnje poseti oko 8.000 domaćih i stranih turista.

U muzeju se nalazi postavka sa nizom dokumenata i fotografija, predstavljena je kompozicija Pupinovog životnog puta od idvorskih pašnjaka do naučnika svetskih razmera, koji je u nauci obeležio čitavu jednu epohu značajnih pronalazaka, kao i ogromnim humanitarnim delima i dobročinstvima.

Produžavamo na našu finalnu destinaciju Banatsko etno selo "Tiganjica" sagrađeno od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo, mesto idealno za odmor, opuštanje i uživanje u Banatu i svim njegovim čarima.



Za našu sekciju je posebno organizovan ručak u autentičnom ambijentu restorana "Trofej". Uživaćete u kvalitetnom meniju, uz prigodan muzički repertoar Nikole Salaćanina. 

Prevoz je organizovan

Važne napomene: 

  • Neophodno je da nam potvrdite vaše prisustvo najkasnije do petka 19. aprila na e-mail: office@jobeograd.org 
  • Zbog učestalih situacija sa članovima koji se prijave za izlet pa otkažu na dan puta bili smo prinuđeni da uvedemo uplatu participacije pre puta

Participacija za izlet iznosi 1.800 RSD po osobi - obavezna je uplata participacije za izlet na blagajni JOB ili elektronskim putem na račun JOB zaključno sa petkom 19. aprilom. Članice JO svih uzrasta su dobrodošle da nam se pridruže.