U utorak 12. maja u 20:00 časova u Jevrejskom kulturnom centru, biće odigran rimejk predstave „Adresat Nepoznat“, po romanu Katrin Kresman Tejlor.

Uloge: Maks Ajnštajn - Stefan Trifunović

Martin Šulc - Ivan Jevtović.

Režija, prevod, adaptacija i izbor muzike: Stefan Sablić

Kostimograf: Zora Mojsilović

Članovi Jevrejske opštine Beograd Članovi Jevrejske opštine Beograd, ulaznice sa 50% popusta po ceni od 500 dinara, mogu rezervisati putem imejla: info@jkc.rs. Prilikom prijave potrebno je da navedete puno ime i prezime i naglasite da ste član JOB.

Knjiga Katrin Kresman Tejlor „Adresat nepoznat“, spada u red velikih i nezamenljivih knjiga o Holokaustu, poput Dnevnika Ane Frank (1947) i Špilmanovog Pijaniste (1946), u jedan od onih nezaobilaznih dokumenata vremena koji govore o samom mehanizmu nastanka i razvoja fašizma kao nove, tek malo poznate pojave na političkoj pozornici Evrope. Značaj ovog dela, objavljenog prvi put u Americi 1938, a pisanog na osnovu stvarnih činjenica i događaja, ogleda se i u tome što je, kao i druga slična dela, svoju aktuelnost doživelo u naše dane, i to zbog fatalne privlačnosti fašizma kao teorije podesne za sve oblike radikalizma, sistematizovanih nasilja, netrpeljivosti prema manjinama, njihovom načinu života i ponašanja, ksenofobije, mržnje prema svemu što je različito i drugačije, za antisemitizam, rasizam i svaku versku i drugu isključivost.