U nedelju 19. novembra 2023. godine organizovan je izlet Ženske sekcije Jevrejske opštine Beograd.

Druženju je prisustvovalo preko 40 članica Ženske sekcije iz Jevrejske opštine Beograd, na našu radost prisustvovale su i gošće iz Jevrejske opštine Pančevo i Novi Sad.

Tura je započeta obilaskom tvrdjave koja predstavlja "jedan od retkih sačuvanih dvorova srpskih vladara srednjeg veka". Smederevska tvrđava je masivna građevina u vizantijskom stilu, izgrađena po uzoru na Carigradsku tvrđavu.

Planinski vodič Milan Gočmanac iz udruženja „Upoznaj Srbiju“ prisutne je upoznao sa istorijatom i zanimljivostima vezanim za ovo velelepno zdanje, koje se nalazi se na ušću reke Jezave u Dunav, na površini od 11 hektara.

Jedna je od najvećih srednjovekovnih tvrđava u Evropi. Podigao je despot Đurađ Branković u XV veku u cilju odbrane od Turaka. Tvrđava je podignuta za samo dve godine uz veliku žrtvu graditelja. Legende kažu da su graditelji umirali od iznemoglosti, a narod je krivio despoticu prokletu Jerinu, po kojoj se naziva još i Jerinin grad.



Bila je srednjovjekovni utvrđeni grad koji je privremeno služio kao glavni grad države.

Nakon posete Smederevskoj tvrdjavi bio je organizovan obilazak vile Zlatni breg, smeštenoj u najlepšem delu grada Smedereva, u naselju Plavinac, koja svedoči o usponu dinastije Obrenović, čiji je osnivač knez Miloš 1829. godine ovde kupio imanje sa vinogradom.

Vila „Zlatni breg" pripada reprezentativnim zgradama u svojini Republike Srbije. Od 2009. godine ima status spomenika kulture. Svojom lokacijom, spoljašnošću i naročito enterijerom odiše otmenošću i pruža još jedan uvid u bogato istorijsko nasleđe Srbije.



Predstavlja jedan od retkih sačuvanih letnjih dvorova dinastije Obrenović. Nameštaj i predmeti koji se nalaze u njemu dočaravaju duh Srbije iz druge polovine 19. veka. Svoje najlepše dane u vili su provodili Aleksandar i Draga Obrenović, a ovo zdanje je bilo jedno od omiljenih odmarališta Josipa Broza Tita.

Nakon obilaska Smederevske tvrdjave i vile Zlatni breg za našu sekciju je posebno organizovan ručak u restoranu sa dugom tradicijom - Zlatna kruna.Druženje je nastavljeno uz specijalitete domaće kuhinje uz prigodan muzički repertoar Nikole Salaćanina.



Ovog puta na našem izletu su bile prisutne sve generacije, naši seniori, srednja generacija i naša deca svi zajedno smo se lepo proveli, družili, naučili nešto novo i još jednom pokazali ono najvrednije a to je duh zajedništva koji posebno negujemo.

Hvala vam svima

Vidimo se uskoro na nekoj novoj avanturi.