U periodu od 10. do 12. oktobra 2023. godine biće održana prva Međunarodna naučna konferencija "Žene u Holokaustu" na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju (ul. Kraljice Natalije 45).

Konferenciju organizuje WHISC (Women in the Holocaust International Study Center, Israel - Međunarodni centar za studije o ženama u Holokaustu, Izrael) u saradnji sa ShoaLab: Laboratorijom za izučavanje Holokausta IFDT i NVO Haver Srbija. 

Konferencija "Žene u Holokaustu" ima za cilj da podstakne naučnu diskusiju i debatu o različitim podelama, vezama i presecima koji se mogu naći u studijama Holokausta i rodnim studijama kada je reč o pitanju sudbine žena u Holokaustu. Konferencija okuplja 50 istraživača i istraživačica iz celog sveta koji deluju u oblastima Holokausta i rodnih studija, i čije će prezentacije otvoriti debate o temama politike tela, sećanja i svedočenja, politike i umetnosti, identita i otpora. 

Više o samoj konferenciji možete pogledati na sledećem linku: https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/medjunarodna-naucna-konferencija-zene-u-holokaustu-shoahlab/, a program konferencije možete pronaći u prilogu. Jezik konferencije je engleski

Pozivamo vas da se pridružite programu konferencije.