Komemoracija žrtvama fašističkog terora streljanim na Ledinama 1941.

Ponedeljak 18. septembar 11:00

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve fašistikog terora, streljanih na Ledinama septembra 1941, Jevrejska opština Beograd održaće komemoraciju na mestu stradanja kraj spomen-ploče na Ledinama na lokaciji poznatoj kao Trostruki surduk. Pomen za stradale govoriće rabin Isak Asiel.

17. septembra 1941. godine, nemačke jedinice su na Ledinama na lokaciji Trostruki surduk, streljale 240 talaca Banjičkog logora, 187 Jevreja i 53 komunista. Spomen-obeležje stradalima je postavilo Udruženje boračkih organizacija Novog Beograda 20. oktobra 1964. godine. Skupština grada Beograda je 1992. proglasila mesto streljanja na Ledinama za Jevrejsko groblje, koje je dobilo status kulturnog dobra.

Jevreji streljani na lokaciji Trostruki surduk bili su prebačeni tri dana ranije iz logora Topovske šupe na Banjicu, zbog prenatrpanosti logora. Zahvaljujući Banjičkim knjigama logoraša, poznata su imena i prezimena svih 187 muškaraca streljanih u Ledinama, „odvedenih u logor Zemun od strane SS“, kako piše u knjigama. Zbog toga je stratište na Ledinama jedino mesto stradanja za koje se znaju tačna imena stradalih.