Izlet u organizaciji Ženske sekcije JOB Felix Romuliana

Nedelja 10. septembra u 09:00

Na naše veliko zadovoljstvo Jevrejska opština Beograd nam je omogućila da ponovo organizujemo kvalitetan izlet. Vodimo vas u Gamzigrad, arhеološko nalazištе blizu Zajеčara u istočnoj Srbiji, antičkе rimskе carskе palatе Fеliks Romulijanе (lat. Felix Romuliana), zatim ćemo posetiti prirodne lepote istočne Srbije - Zlotsku pećinu i vidikovac u Lazarevom kanjonu. Planinski vodič Milan iz udruženja Upoznaj Srbiju ovog puta će nam predstaviti jedinstveni lokalitet kojе sе od 29. juna 2007. nalazi na Uneskovoj listi svеtskе baštinе.

Gamzigrad prеdstavlja rеzidеnciju rimskog cara Gaja Valеrija Maksimijana Galеrija (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. g.), zеta Dioklеcijanovog. Po majci Romuli nazvao ga jе Romulijana (Romuliana). 

Dvorski kompleks, kod današnjeg sela Gamzigrad, opasan je jedinstvenim odbrambenim sistemom, dvostruki bedem, oformljen je od ostataka starijeg utvrđenja uklopljnog u mlađe.

Galerije je mogao započeti sa izgradnjom starije fortifikacije tek nakon svoje velike pobede nad Persijskim kraljem Narsejem 297. godine, dok je gradnja mlađeg utvrđenja započeta 305/6. godine, obnovio ju je u vidu pogranične tvrđave. Nakon Romulijane, put nastavljamo ka Lazarevom kanjonu i Zlotskoj pećini. Lazareva pećina (Zlotska pećina) je najduža pećina u Srbiji. Nalazi se u istočnom podnožju Kučaja. Ulaz u pećinu je na nadmorskoj visini od 291 m, proglašena je prirodnom retkošću i zaštićena kao spomenik prirode.

Zavod za zaštitu prirode Srbije proglasio je Lazarevu pećinu objektom geobaštine Srbije. Lazareva pećina nalazi se na području Spomenika prirode Lazarev kanjon.Tajanstvena pukotina u krasu istočne Srbije, Lazarev kanjon se nalazi nedaleko od sela Zlot, blizu Bora, između obronaka istočnog Kučaja (planina Malinik) i kraške visoravni Dubašnica. 

Nakon obilaska pećine nastavićemo pešačku turu, samo za osobe koje su u dobroj kondiciji, u ukupnom trajanju od jednog sata, do vidikovca u Lazarvom kanjonu. Ostali deo grupe će imati pauzu za kafu i osveženje po želji u restoranu u blizini Lazareve pećine.

Potom produžavamo put, ka izletištu Grza kod Paraćina, gde je za našu sekciju posebno organizovan ručak u rustičnom ambijentu restorana Koliba. 

Članice JO svih uzrasta su dobrodošle da nam se pridruže. Prevoz je organizovan, mesto polaska autobusa iz Beograda je sa Studenskog trga. Vreme okupljanja je u 8:30 preko puta Kolarca.

Autobus kreće tačno u 09:00, nemojte kasniti - zbog preciznog rasporeda nismo u mogućnosti da vas čekamo.

Participacija za izlet je 2.000 dinara po osobi. 

Povratak za Beograd je planiran u večernjim časovima.

Važna napomena:

  • Obucite adekvatnu obuću, poželjno je da imate šešir ili kačket zbog jakog sunca kao i bočicu vode. 
  • Uspon do vidikovca Lazarev kanjon iziskuje fizičku spremu, kondiciju i obuću za pešačenje 

Neophodno je da nam potvrdite vaše prisustvo, do petka 8. septembra, na email office@jobeograd.org.

Za sve informacije možete kontaktirati Maju Slater na tel. 069/615-666.