Petak 24. februar 19:30

Šabat solidarnosti

18:30 / 19:30Karađorđeva 43 / Maršala Birjuzova 35

JOK Beograd u saradnji sa Moishe Pod Belgrade i IAN: Međunarodnom mrežom pomoći organizuje 24. februara Šabat solidarnosti kao deo kampanje koju pokreće EUJS - Evropska Unija Jevrejskih Studenata.

Na 24. februar 2022. godine je počela invazija ruskih oružanih snaga na Ukrajinu. Ovaj datum predstavlja početak tragičnog poglavlja: ​​novog rata u Evropi.

U petak, 24. februara 2023, tačno godinu dana nakon početka rata u Ukrajini, EUJS organizuje #MyShabbat4Ukraine kampanju u kojoj svi učesnici pripremaju posebna ukrajinska jela za Šabat i pokreću razgovore o humanitarnoj katastrofi koja je zadesila istočnu Evropu.

Cilj ove kampanje je da kroz posebnost Šabata posvetimo pažnju i podršku svima koje je pogodio rat u Ukrajini.

Takođe, u okviru globalne antiratne akcije na ovu godišnjicu pozivamo vas i na Skup sećanja i solidarnosti koji će se održati u Beogradu na platou kod Malih Stepenica pored Brankovog mosta (Karađorđeva 43) u 18:30.

Šabat Solidarnosti, veče deljenja i kuvanja će se održati u prostorijama Moishe Pod Beograd na adresi Maršala Birjuzova 35 sa početkom u 19:30.

Moishe Pod Beograd su pokrenuli omladinci JOB Ivan Kremer i Filip Belevski, sa namerom da mladim odraslim Jevrejima, iz naše zajednice ili u prolazu, pruže domaćinski prostor za istraživanje Judaizma. Moishe House je međunarodna neprofitna organizacija koja podstiče osećaj zajedništva među jevrejskim omladincima.

IAN Međunarodna mreža pomoći je organizacija koja je osnovana je 1997 godine. Od osnivanja do danas se bavi sveobuhvatnom podrškom ljudi koji su se našli u različitim otežavajućim životnim okolnostima, kao što su izbeglištvo, migracije, povratništvo po Sporazumu o readmisiji i ostalo.

Na meniju će biti tradicionalna ukrajinska i ruska hrana, a dočekujući Šabat zajedno pravimo bezbedan prostor kako bismo pomogli licima rasejanim usled rata koji je izbio pre godinu dana. Posebno nastojanje je da im pružimo ruku podrške i prostor da podele svoje priče.

 

24.02.2023.

18:30 / 19:30

Karađorđeva 43 / Maršala Birjuzova 35