Sreda 1. februar 18:00

Izložba Mirjane Dragić Lehner, Jevrejski kulturni centar

Godina drveta i portreti likova i scene iz romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića

U sredu 1. februara u 18:00, u Jevrejskom kulturnom centru, Jevrejska 16, biće otvorena izložba naše drage članice, slikarke, članice ULUPDS-a, Mirjane Dragić Lehner

Godina drveta i portreti likova i scene iz romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića.

Izložba „Dorotej”, posvećena najčuvenijem zavičajnom piscu Dobrilu Nenadiću (1940‒2019) sadrži 24 rada slikarke Mirjane Lehner Dragić koja u raznim tehnikama oslikava likove i susrete iz romana „Dorotej”, Dobrila Nenadića, čuvajući ih tako od zaborava i prolaznosti. Izložba je prvi put postavljena u Arilju u okkviru projekta „Dobrilovi dani“, u galeriji Gradske biblioteke Arilje.

Da se podsetimo bogate biografije naše drage Mire Lehner. Rođena je u 1936. u Beogradu. Akademiju primenjenih umetnosti, Grafički odsek, završila je 1963. u klasi profesora Mihajla Petrova. Po završetku studija bavila se ilustrovanjem i opremanjem knjiga, likovno-pedagoškim radom (predavala u osmogodišnjim školama a opremu knjige i dekorativno pismo u Srednjoj dizajnerskoj školi u Novom Sadu) i slikanjem. Sarađivala je sa brojnim izdavačkim i novinskim kućama.

Status slobodnog umetnika stekla je 1965. Član je ULUPUDS-a od 1970. Dobitnik je nagrade za životno delo ovog udruženja – za stvaralaštvo dugo više od pola veka. Do sada je imala 55 samostalnih izložbi, a učestvovala je i na brojnim grupnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu (Izrael, Grčka, Francuska , Bugarska…).