Sreda 18. januar 20:00

Cafe Levante - Muzika Vojislava Ivanovića

Jevrejski kulturni centar, Jevrejska 16

U sredu, 18. januara u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu, održaće se koncert muzike svetski priznatog kompozitora Vojislava Ivanovića. Kompozicije za gitaru, duo gitara i gitaru i kontratenor izvodiće sjajna mlada gitaristkinja Aleksandra Ivanović, gitarski duo “Levante” u sastavu Vojislav i Aleksandra Ivanović i muzikolog i dugogodišnji izvođač rane muzike Predrag Đoković. U intimnoj atmosferi ovog koncerta, koncipiranog kao restoranski “Menù” zamišljenog Café-a na razmeđi istoka i zapada, publika će imati prilike da uživa u zvucima starih i novijih kompozicija renomiranog autora kao i svetsku premijeru kompozicije “Romance” na stihove Edgara Allana Poa za gitaru i kontratenor.

Dobrodošli

Café Levante

Muzika Vojislava Ivanovića

Menu - Program

Aperitiv:

Night in Miami

U ovom slučaju kratka vožnja Old-time Jaguarom XJ kroz noćni Beograd...

Night in Miami je nastao inspirisan improvizacijom sa velikim Yamandu Costom i Petritom Čekuom nakon koncerta na konvenciji GFA - Guitar Foundation of America u Miamiju 2019.

Aleksandra Ivanović, gitara

Predjelo:

Circus Valse

Dva klauna izlaze na scenu i bore se za naklonost publike...

Circus Valse, napisan za solo gitaru davnih 90-ih, zamišljen kao etida za legata, postao je popularan komad a kad je Levante Guitar Duo počeo svoje muzičko putovanje nastala je verzija za dve gitare.

Levante Guitar Duo

Vojislav & Aleksandra Ivanović

Toplo predjelo:

Café 5 - Nostalgia

Lonesome, long into the night...In the lonely windows the breeze had died alone

Nostalgia, so sweet and dark, and yet so bright...Ah, where so suddenly have all the stars gone!

Ovi kratki stihovi prate Cafe 5 nastao davnog decembra 1985 u Atinskom predgrađu Ilioupolis i deo je zbirke "6 Pieces de Café".

Aleksandra Ivanović, gitara

Jelo dana:

Dve pesme za kontratenor i gitaru

Romance (stihovi E.A. Poe)

Alas, Alack! (stihovi Walter de la Mare)

Romansa E.A. Poa - ...snolika alegorija pesme, detinjstva, ljubavi i života. Za njom, duhovita igra de la Mare-a - šta se dešava kad riba u tiganju progovori...

Pesme inspirisane glasom i drugarstvom Peđe Đokovića. Romance je svetska premijera!

Predrag Đoković, kontratenor

Aleksandra Ivanović, gitara

Glavno jelo:

Nichterinos - Elegy of the Adreamed House

Noć. Zima. Kroz roj pahulja usamljena kuća u predgrađu žmirka svojim bledo osvijetljenim prozorima. Pred jutro sneg se smiruje, svetla se gase i ona tone u slatki san.

Nichterinos (grčki: Nokturno ili Noćna pesma) koristi neobičnu grčku folklornu skalu antičkog porekla koja ima i malu i veliku tercu. Uz klasične obrasce ali i prizvuke Keith Jarreta kompozicija razvija složenu polifonu i poliritmičku fakturu gradeći slog blizak orkestarskom.

Café 3 - Improvisation and Dance

Podne. Pripeka u Argentinskoj Pampi. Udaljeni glas peva nežnu melodiju uz čudne, izlomljene akorde gitare. Nakon kratke pauze počinje, sad već blizu, frenetičan ples.

Popularni br. 3 iz zbirke Cafe komada u duhu klasičarskog Latin zvuka donosi improvizatorni preludijum kome sledi brza i sinkopirana igra.

Aleksandra Ivanović, gitara

Vino:

Levantina

U dolini Vardara, negde između Grčke i Makedonije... usamljeni kaval svira uz pratnju žubora reke. Prenesena sa Jazz-Fusion albuma Levantina, ova jednostavna modalna melodija izvodi se gotovo u celosti improvizovano.

Đuđino Oro

Goč, daire, tambure i violine. Opsesivna, hipnotička igra do iscrpljenja...

Nastalo kao improvizacija za vreme koncerta sa Levantine Jazz Triom, Đuđino oro superponira neparne metre 7,9,11,13,15/8 Jazzy harmoniji, balkanskim skalama i modernom klasičnom slogu.

Levante Guitar Duo

Vojislav & Aleksandra Ivanović

Desert:

Lullaby for a Little Princess

Kad je ubogi gitarista hteo da osvoji malu Princezu, napisao joj je uspavanku, u najboljoj nadi...

Ova kompozicija koja parafrazira uvodni motiv jedne Brahmsove melodije napisana je 2008. godine a izvodi je sama princeza.

Café 1 - Tango - Café

Za stolom Cafea Levante...Buenos Ayres...kroz gutljaje Matea prodire zvuk Tango kvinteta...

Suprotno svom nazivu Café 1 napisan je poslednji od 6 Cafe komada. Tango - Café duguje inspiraciju velikom Astoru Piazzolli ali i nekim klasičnim i balkanskim začinima.

Aleksandra Ivanović, gitara

Prijatno!

Sreda, 18. januar 2023. | Jevrejski kulturni centar, Jevrejska 16, Beograd