Redovni susret Zlatnog srca održaće se u četvrtak 17. novembra 2022, od 12:00 časova u prostorijama Društvenog hola sinagoge, Maršala Birjuzova 19.

Ovog puta prikazaćemo film: "Josip Elazar - Život i umetničko stvaralaštvo". Uvodnu reč daće Barbara Panić, kustos Jevrejskog istorijskog muzeja.

 "Josip Elazar rođen je 1916. u Doboju, u jevrejskoj porodici. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a Državnu kožarsku školu u Visokom 1937. godine, uz materijalnu pomoć jevrejskog društva La Benevolencia. Bavio se umetnošću od rane mladosti, naročito slikanjem i muzikom. Svirao je violinu i gitaru i lepo pevao. Njegova velika Ijubav bilo je slikarstvo, naročito tehnika akvarela i gvaša. Slikarstvo je počeo da uči 1950. godine kod Đorđa Ilića, beogradskog akademskog slikara. Elazar je jedan je od osnivača Likovne grupe Doma JNA, sa kojom je izlagao na preko stotinu izložbi. Bio je član beogradskog Likovnog kluba „Đuro Salaj“. Dobitnik je brojnih likovnih priznanja od kojih je najznačajnije Gran pri „Majski susret Đorđe Andrejević-Kun“ 1990. godine."

Nakon predavanja nastavljamo druženje uz zajednički ručak. Svi ste dobrodošli da nam se pridružite.

 

Za sve informacije vezane za aktivnosti Zlatnog srca možete kontaktirati Maju Slater na telefon 069/615-666.