Sinoć (četvrtak 8. novembar) u Jevrejskom kulturnom centru, održano je veče posvećeno sećanju na Kristalnu noć, veliki pogrom jevrejskih građana, koji se odigrao u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine širom Nemačke i Austrije. Za mnoge, bila je to prva naznaka Holokausta.

Veče je otvoreno projekcijom kratkog dokumentarnog filma, svedočenje o događajima koji su se odigrali tokom Kristalne noći. Priča govori o porodici Altman iz Dizeldorfa, mladom Alfredu Altmanu koji je ubrzo nakon Kristalne noći uspeo da napusti Evropu tako što su mu roditelji obezbedili mesto u Kindertransportu 1939. godine.

Učesnici rabin Isak Asiel i rabin Jahiel Vaserman govorili su o ranoj ideji cionističkog pokreta, kao i o osnivanju Države Izrael i opstanku jevrejskog naroda kao odgovor na Kristalnu noći koja je bila početak strašnog pogroma Jevreja i sprovođenja ideje nacističke Nemačke o uništenju jevrejskog naroda.


Ambasador Izraela u Srbiji Nj.E. Jahel Vilan govorio je o važnosti sećanja na Kristalnu noć i na Holokaust i istako da ne treba zanemarivati zlo kada se prepozna. Podvukao je da je to naročito važno u eri pandemije antisemitizma koja se i danas širi. Ambasador je takođe rekao da je najvažnija poruka očuvanje Države Izrael i da je najbolji odgovor na događaje koji su se odigrali tokom Kristalne noći, to što danas možemo videti potomke, unuke praunuke i decu preživelih. Država Izrael je tu da pomogne da Jevreji očuvaju svoje prisustvo i da jača veze između Izraela i Jevrejske zajednice Srbije kao i Države Izrael i Republike Srbije.

Događaju je prisustvovala i zamenica šefa misije Aleksandra Ben Ari, predsednik Jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari, učenici strukovne Železničke škole sa profesorkom nadom Banjanin, članovi i prijatelji Jevrejske opštine Beograd.