Na Jevrejskom groblju u Đakovu u nedelju 12. juna, održana je komemoracija u znak sećanja na žrtve koncentracionog logora u Đakovu, koji je postojao od 1941. do 1942. godine.

Na poziv Židovske općine Osijek, komemoraciji su prisustvovali predstavnici i članovi Jevrejske opštine Beograd. Venac je položio i prisutnima se obratio Davor Salom, predsednik Nadzornog odbora Jevrejske opštine Beograd i član Memorijalne komisije JOB.

U logoru koji se nalazi na području današnje benzinske pumpe kod Malog parka, umrlo je 566 od oko 2.000 logoraša, uglavnom Jevreja iz Bosne, među njima deca, žene i starci. Đakovo je za mnoge bilo samo privremena stanica do Jasenovca, Aušvica i drugih logora i stratišta. Logoraše koji su završili u logoru Đakovo sahranio je tadašnji grobar Stjepan Kolb na mesnom jevrejskom groblju, sa označenim imenima, godinama i mestima rođenja.

Pored predstavnika Jevrejske opštine Osijek, komemoraciji su prisustvovali predstavnici Koordinacije jevrejskih opština iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavnici opština iz Zagreba, Slavonskog Broda, Rijeke, Srbije iz Beograda i iz BiH iz Doboja i Sarajeva. Prigodnu molitvu na groblju izgovorio je glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević. Skupu se obratio predsednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske dr Ognjen Kraus, a skupu je prisustvovao i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić koji je i položio venac na spomen obeležju na groblju. Venac je položen i na mestu nekadašnjeg logora, gde je danas benzinska pumpa na početku Nazorove ulice.