Foto: preuzeto sa portala zrenjanin.rs

U četvrtak 18. avgusta, na Pešačkom mostu u Zrenjaninu obeležena je 81. godišnjica deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata.

Prisutnima se obratila predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin, Ljiljana Popov koja je podsetivši na stradanja ukazala da je jevrejska zajednica u Zrenjaninu danas zadovoljna pristupom Grada Zrenjanina ali ne i ovim datumom, jer kako kaže, svako u srcu nosi težinu toga, bio on Jevrej, Srbin, Rom, Mađar.

Foto: preuzeto sa portala zrenjanin.rs

Komemoraciji su prisustvovali i venac u Begej spustili predstavnici Jevrejskih opština Beograd, Novi Sad, Subotica, Kikinda, Pančevo i Zrenjanin, preživeli učesnici Holokausta, predstavnici Grada Zrenjanina, konfesija i građani Zrenjanina koji su želeli da odaju počast jevrejskim žrtvama fašističke okupacije.

U obeležavanju godišnjice deportacije petrovgradskih Jevreja učestvovali su članovi hora „Hašira“ iz Novog Sada, koji su izveli jevrejske duhovne kompozicije. Pomen za stradale govorio je predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari, kazao je da ovom ceremonijom odaje počast svim stradalim koji su deportovani a aksnije i streljani samo zato što su bili drugačiji, što su bili druge vere i samo zato što su bili Jevreji.

Foto: Preuzeto sa portala zrenjanin.rs

– Svi govorimo da se ovo više ne ponovi, ali moramo raditi na tome, moramo edukovati mlade da prepoznaju neko novo lice zla koje nikada ne spava, da umeju na vreme reaguju da se zaista ovako nešto više nikada ne ponovi – dodao je on.

Foto: Preuzeto sa portala zrenjaninski.com

Komemorativnim skupom i ceremonijom spuštanja venaca u reku Begej obeleženo je stradanje više od 1200 Jevreja, uhapšenih nakon početka rata u Petrovgradu i okolini. Samo u jednom danu, 18. avgusta 1941. godine, kada su uhapšeni Jevreji, šlepovima, u dve grupe, depotrovani u Beograd i zatvoreni u “Topovske šupe” i logor “Sajmište”, odakle su sistematski ubijani u dušegupkama i vođeni na streljanje u Jajince i ledinu pored sela Jabuka, nadomak Pančeva, nestala je gotovo čitava jevrejska populacija Zrenjanina i okoline.