Tu Bišvat, petnaesti dan meseca Švat u jevrejskom kalendaru (januar/februar), poznat je i kao nova godina drveća, jer tada počinje prolećna obnova životnog ciklusa drveća.
 
Običaj je da se za Tu bišvat jede razno voće. Ovaj seder se redosledu uzimanja hrane oslanja na stih koji govori o plodovima zemlje Izrael, po kojima je ona nadaleko poznata.
"Jer Gospod Bog tvoj uvešće te sada u dobru zemlju...U zemlju izobilnu pšenicom i ječmom i vinovom lozom i smokvom i šipkom, zemlju izobilnu maslinom, uljem i medom. " (Pon. zak., 8:7-8)
Seder Tu Bišvat
  1. Pšenica i ječam

Prvo jedemo hranu koja je napravljena od pšenice ili ječma (ovo se ne odnosi na hleb), zato što su oni prvi spomenuti u stihu koji proslavlja zemlju Izraela. Pre jedenja kažemo sledecći blagoslov:

Blagoslovljen da si Ti, Gospode Bože naš, Kralju sveta, Koji stvara različite vrste testenina.
  1. Vino ili sok od grožđa

Vinu pripada značajno mesto u jevrejskoj prazničnoj trpezi. Vinom se posvećuju Šabat i drugi praznici-Kiduš. Za Seder Pesah pijemo 4 čaše vina, a kraljicu Šabat ispraćamo obredom koji se vrši nad vinom - Avdala. Pre nego što popijemo vino ili sok od grožđa, kažemo sledeći blagoslov:

Blagoslovljen da si Ti, Gospode Bože naš, Kralju sveta, Koji stvara plod vinove loze.

  1. Smokva

Smokvu jedemo celu, od nje ne ostaje ni koštica, ni kora, ni kožica kao kod drugog voća. Ona je simbol idealnih plodova koji su rasli u Rajskom vrtu - Gan Eden. Pre jedenja kažemo sledeći blagoslov:

Blagoslovljen da si Ti, Gospode Bože naš, Koji stvara plodove drveta.
  1. Šipak ili nar
Prema tradiciji ovaj plod sadrži 613 zrnaca, što je broj Božijih zapovesti u Tori.
  1. Maslina

Zemlja Izraela je poznata po svojim maslinama i maslinovom ulju. Maslinovo ulje se koristilo za paljenje velike MENORE u Hramu (Bet aMikdaš). "...da ti donesu ulja maslinova čistoga ceđenoga za vidjelo..." (Izl., 27:20).

  1. Urma (ili med)

" ...i siđoh da ga izbavim iz ruku misirskih, i da ga izvedem iz one zemlje, u zemlju dobru i prostranu, u zemlju gde mleko i med teče..."(Izl., 3:8)

Šipak, maslinu i urmu pokriva gore pomenuti blagoslov, ako pak u nedostaku šipka pijemo sok od šipka ili jedemo med onda treba reći sledeći blagoslov:

Blagoslovljen da si Ti, Bože naš po Čijoj reči je sve postalo. Nakon jela kaže se sledeći blagoslov: "Blagoslovljen da si Ti, Gospode Bože naš, Kralju vaseljene, za hranu i za
Poseban značaj praznik je dobio posle osnivanja države Izrael. Tada je uveden običaj da se masovno sade nove biljke i sadnice drveća. Veliki broj ljudi donacijama posebnom namenjenom fondu, pomaže pošumljavanju i sadnji drveća širom Izraela.
 
Deca i omladina aktivno učestvuju u sadnji mladica i drveća i rade na podizanju svesti o očuvanju životne okoline.