Šemini aceret, u doslovnom prevodu sa hebrejskog znači okupljanje na osmi dan (izvorno, reč aceret znači svečani zbor), se praznuje osmog dana Sukota. U Izraelu, Šemini aceret i Simhat Tora se praznuju istog dana, 22. dana meseca Tišri po jevrejskom kalendaru, dok se u dijaspori Simhat Tora praznuje sledećeg dana.

Simhat Tora (u prevodu sa hebrejskog: Radovanje Tori) je radostan praznik koji slavi završetak proučavanja Božje reči i radost što ćemo ponovo čuti te reči tokom naredne godine.

Simhat Tora obeležava završetak godišnjeg ciklusa čitanja Tore, čitanjem poslednjeg poglavlja pete knjige Mojsijeve Devarim i započinje se čitanje prve knjige Berešit. Time se naglašava da se znanje koje se crpi iz Tore ne završava jednim njenim iščitavanjem, već da se ciklus iznova ponavlja. Na čitanje se pozivaju svi muškarci koji se nalaze u hramu, uključujući i decu.

Tokom vekova praznovanja  Sukot i Simhat Tora , uveden je običaj da se na Simhat Tora iznose svici Tore, sa najlepšim, zlatom i srebrom vezenim košuljicama: sa njima se kruži oko oltara sedam puta, uz tradicionalne pesme i igre. Vremenom, Simhat Tora postaje najveseliji dan Sukota, a povorka u hramu, obred u kojem učestvuju muškarci, žene, deca i omladina. Danas se posebna pažnja poklanja deci, koja na poklon dobijaju jabuke i slatkiše. Ona nose zastavice na kojima su prikazani biblijski događaji.

Simhat Tora je praznik uzvišenog veselja i radosti.