Danas (18. septembar) Jevrejska opština Beograd, održala je komemoraciju povodom sećanja na žrtve fašističkog terora, koje su nemačke jedinice streljale 17. septembra 1941. godine na Ledinama, na mestu poznatom kao Trostruki surduk. Toga dana streljano je 240 talaca Banjičkog logora, 187 Jevreja i 53 komunista.

Molitvu stradalim Jevrejima vodio je rabin Isak Asijel.

Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd, obratio se prisutnima i govorio o strašnom stradanju žrtava fašističkog terora. On je podsetio na nečovečno i zločinačko postupanje Nemaca prema svima koji su različiti po bilo kom osnovu, a posebno prema Jevrejima koji su u nekoliko godina gotovo istrebljeni. Predsednik Fuks je naglasio da sećanjem na stradale prenosimo narednim generacijama poruku da se ovakvi zločini ne ponove.

Davor Salom, predsednik Nadzornog odbora Jevrejske opštine Beograd i član Memorijalne komisije podsetio je prisutne da su je jevrejska zajednica koliko juče obeležila jevrejsku novu godinu a te 1941. godine, jevrejske porodice sprovedene u logore, nisu dočekali jedan od najvećih jevrejkih praznika. Slikovito je opisao sudbinu jedne porodice sa Dorćola čiji su članovi stradali na ovom mestu.

Komemoraciji su prisustvovali i vence položili: predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks, Aleksandar Albahari ispred Saveza jevrejskih opština Srbije, Mirko Štark, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, Biljana Dimkić i Tatjana Milovančev, ispred Jevrejske opštine Zrenjanin, Stanislav Reskušić, sekretar SUBNOR-a Srbije, Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, zamenica šefa misije Ambasade Austrije Karin Traunmuler, zamenik šefa misije Ambasade Nemačke Karsten Majer Vifhauzen, zamenica predsednika gradske opštine Novi Beograd Jasmina Đorđević, članovi jevrejske zajednice i drugi.