U petak 15. septembra sa pojavom prve zvezde na nebu jevrejski narod širom sveta obeležava početak nove jevrejske 5784. godine. Služba se održava u sinagogi "Sukat Šalom" prema sledećem kalendaru:

PETAK, 29. ELUL 5783. (15. septembar 2023.) 

18:30 EREV ROŠ AŠANA (I dan) 

19:15 SEDER ROŠ AŠANA 

SUBOTA, 1. TIŠRI 5784. (16. septembar 2023.)

08:15 ŠAHARIT & MUSAF 

18:30 MINHA, POPODNEVNA SLUŽBA 

19:00 MAARIV, VEČERNJA SLUŽBA (II dan) 

NEDELJA, 2. TIŠRI 5784. (17. septembar 2023.)

08:15 ŠAHARIT & MUSAF  

Roš hašana se praznuje prvog i drugog dana sedmog meseca tišrija, što je po Gregorijanskom kalendaru u jesen, koji pada između početka septembra i kraja oktobra.

Ovaj praznik se razlikuje od ostalih jevrejskih praznika po atmosferi. Roš Hašana nije vreme veselih proslava već sagledavanja postupaka iz prethodne godine - šta je loše urađeno, kako bi to moglo da se popravi i da se bude bolji u Novoj godini. Tokom praznika se izražavaju osećaji duboke ozbiljnosti i moralne odgovornosti. Nazivaju se i "strašni dani (Jamim noarim)" na koje po verovanju ljudska zajednica izlazi pred "nebeski sud". Oni su od najstarijih dana vezani za život pojedinca i njegova verska osećanja, za njegova najdublja unutrašnja ispitivanja i ponašanja, kako prema Bogu, tako i prema ljudima.

Praznik se čestita pozdravom 'Šana tova', što znači dobru godinu vam želim, ili 'Šana tova ve metuka' - dobru i slatku godinu vam želim.

Običaji za Roš hašana

Običaji koji se praktikuju tokom Roš hašana praznika uglavnom simbolizuju čovekovu težnju da mu godina bude plodna. Da bi se istaklo očekivanje dobre godine, postoji običaj da novogodišnja večera započne nečim slatkim, obično kriškom hleba sa medom ili šećerom, ili jabukom umočenom u med. Izbegava se kiselo, gorko i ljuto. Jede se riba sa glavom ili jagnjeća glava da bi godina bila celovita.