Nedelja 23. jul

Ženska sekcija izlet Sunčana reka

Sa velikom radošću vas pozivamo da dođete na izlet u organizaciji Ženske sekcije JOB Sunčana reka, u nedelju 23. jula u 9:00 časova.

Na naše veliko zadovoljstvo Jevrejska opština Beograd nam je omogućila da ponovo organizujemo kvalitetan izlet, vodimo vas na mesto gde se ukrštaju planinski i rečni vazduh, na obali reke Drine u podnožje planine Gučevo. Planinski vodič Milan iz udruženja Upoznaj Srbiju ovog puta će nam pokazati pravi dragulj na reci Drini etno selo Sunčana reka.

Tura počinje u Sremskoj Mitrovici gde ćemo posetiti dva muzeja muzej Sirmijum i muzej Srema. 

Tragovi ljudskog života na teritoriji današnjeg grada Sremske Mitrovice sežu 7000 godina unazad, ali organizovano naselje su osnovali Panonci, Amantini i Kelti, pa su Rimljani pronašli izvesnu urbanu fizionomiju naselja. Zadržali su postojeći naziv Sirmijum. 

Sirmijum je ušao u istoriju u poslednjim decenijama stare ere, u 34 godine kada su rimske trupe osvojile ove krajeve. Ovi podaci svrstavaju Sremsku Mitrovicu u jedan od najstarijih gradova u našoj zemlji.



Broj stanovnika u branjenom delu grada sa bedemima bio je između 10.000 i 12.000 stanovnika. 

Potom obilazimo muzej Srema. U bivšoj kući porodice Bajić, sagrađenoj krajem 18. veka, smešten je arheološki materijal u stalnoj postavci koja pokriva period od početka naseljavanja do pada Sirmijuma pod Avare - VI vek. Sastavni deo stalne postavke je i dvorišni prostor sa brojnim rimskim kamenim spomenicima - popularno nazvan LAPIDARIJUM. U okviru lapidarija su predstavljeni ostaci villae urbane, od kojih je danas vidljiva apsidalna soba sa ostacima geometrijskog podnog mozaika koji je nakon konzervacije predstavljen javnosti. 



Put nastavljamo na planinu Gučevo. U neposrednoj blizini Crnog vrha podignut je spomenik i kosturnica poginulim srpskim i austrougarskim vojnicima na ovom području 1914. godine u Prvom svetskom ratu. Nedaleko od spomenika, na severnoj strani i na visini od 550 metara, izgrađen je planinarski dom i turističko-ugostiteljski objekat, koji je ujedno i najveći planinarski dom u Srbiji.  Produžavamo na našu finalnu destinaciju dragulj na reci Drini etno selo "Sunčana reka". Idealno mesto za ljubitelje prirode, dobrog provoda i domaće kuhinje uz obilje ribe i domaćih specijaliteta. Sunčana reka je jedinstvena oaza za odmor, relaksaciju, sport i rekreaciju u prirodi. Za našu sekciju je posebno organizovan ručak u ovom prelepom ambijentu.  



Članice JO svih uzrasta su dobrodošle da nam se pridruže. 

Prevoz je organizovan, mesto polaska autobusa iz Beograda je sa Studenskog trga preko puta Kolarca u 09:00 časova.

Participacija za izlet je 1.200 dinara po osobi. 

Važna napomena: Obujte adekvatnu obuću, poželjno je da imate šešir ili kačket zbog jakog sunca kao i bočicu vode. 

Neophodno je da nam potvrdite vaše prisustvo do petka 21. jula na email office@jobeograd.org  

Sve informacije možete dobiti na broj: 069/615-666.