Subota 15. jul i nedelja 16. jul

Projekcije od 21:00 Novi Bioskop Zvezda, Terazije 40, filmski program

Jevrejski Omladinski Klub Beograd u saradnji sa Ambasadom Izraela u Srbiji Novim Bioskopom Zvezda pokreće pilot filmski program Izraelski susreti.

Tema ovog prvog ikada izdanja Izraelskih susreta je "Otporni narativi: Prikaz izraelskog dokumentarnog filma", kojom želimo da raznovrsnoj publici Beograda približimo različitost iskustava i gledišta na svakodnevni život u Izraelu.

Novi bioskop Zvezda se nalazi na adresi Terazije 40. Ulaznice su na bazi dobrovoljnog priloga.

Izrael je mlada zemlja, a bioskop je mlada umetnička forma. Ali odnos između izraelske kinematografije i njenog osnivanja često je bio neugodan. Bez obzira na to, istorija izraelskog filma odražava istoriju samog Izraela – ona otkriva kinematografski nacionalni identitet koji obuhvata emocionalnu stvarnost zemlje koju često razdiru etnički, verski i politički sukobi

Dođite i iskusite izuzetan doprinos koji izraelski film i televizija daju međunarodnoj umetničkoj sceni.

U okviru programa biće prikazani filmovi:

KO ĆE SAD DA ME VOLI? (Izrael, Velika Britanija, 2016.)

Režija: Barak Heymann, Tomer Heymann

Scenario: Barak Heymann, Tomer Heymann

Produkcija: Barak Heymann, Tomer Heymann

Uloge: Saar Maoz, Alon, London Gay Men’s Chorus Band

Bivši padobranac u Izraelskim odbrambenim snagama, 39-godišnji Saar koji živi u Londonu, saznaje da je HIV pozitivan i započinje put pomirenja sa svojom religioznom familijom u Izraelu.

DIVNO KRALJEVSTVO PAPA ALAJEVA (Izrael 2016)

Režija: Tal Barda, Noam Pinchas

Upoznajte tadžikistanski odgovor na porodicu Džekson. Sa svojih gotovo 80 godina, Alo ’Papa’ Alaev ’čeličnim dairama’ čvrsto vlada svojim proslavljenim muzičkim klanom. Sva deca i unučad koju ima žive u zajedničkoj kući u Tel Avivu. Sva osim jednog. Njegova ćerka jedinica, Ada, izabrala je sopstveni put u životu, greh koji joj otac nikada neće oprostiti. Dok se generacije sukobljavaju oko novih muzičkih pravaca, suprotstavljajući lične interese Papinim poznim godinama, porodični šou mora da se nastavi – ali ko će da bude vođa benda? Upakovan u žestok tribalni saundtrak, drama i zvuci bubnjeva čuju se uz svaki uveseljavajući dijalog u ovoj grandioznoj porodičnoj sagi.

MUZEJ (Izrael, 2017)

Režija: Ran Tal

Učestvuju: Artur Avakov, David Mevorah

Muzej je film koji se bavi najvažnijom kulturnom institucijom u zemlji, Muzejom Izraela. Američki direktor, čuvar koji voli da peva, jerusalimski kustos, sanitarni inspektor iz zajednice Haredi, palestinski vodič i slepi posetilac, samo su neki od likova koje ćete sresti tokom “obilaska” muzeja. Režiser Ran Tal je tokom 18 meseci snimao u muzeju, instituciji koja predstavlja odraz izraelskog nasleđa i kulture.

SENKE BAGDADA (Izrael, 2013)

Režija: Duki Dror, Galia Dror

Učestvuje: Linda Abdul Aziz Menuhin

Uzbudljivo filmsko putovanje od Izraela do Bagdada u potrazi za nestalim ocem i izgubljenom zajednicom. Mladi novinar iz Bagdada odlučuje da piše o Lindi Abdul Aziz, koja je pobegla iz Iraka u Izrael početkom sedamdesetih godina 20. veka, i njenom ocu koji je ubrzo potom nestao i čija je sudbina nepoznata. Dok je intervjuiše, sumnjičavost se pretvara u poverenje, a njih dvoje polako otkrivaju istinu iza tragičnog kraja Lindinog oca, kao i jevrejske zajednice koja je živela u Iraku više od 2.000 godina.