Na naše veliko zadovoljstvo Jevrejska opština Beograd nam je omogućila da ponovo organizujemo kvalitetan izlet, Skrivena blaga naše zemlje, u nedelju 25. juna u 9:00 časova. Vodimo vas na atraktivne lokacije u nedirnutoj prirodi. Planinski vodič Milan iz udruženja Upoznaj Srbiju ovog puta će nam pokazati čari istočne Srbije. Tura počinje na izletištu Grza kod Paraćina. Obići ćemo vrelo reke Grze, koja izvire u podnožju planine Južni Kučaj. Reka je bogata kalifornijskom i potočnom pastrmkom. Smaragdni pejzaž ulepšavaju i dva jezerceta plavo-zelene boje i kristalno čiste vode.

Nakon obilaska Grze put nas vodi do muzeja Senjskih rudnika. U jedinstvenom industrijskom krajoliku, četiri zgrade koriste se kao deo muzejskog kompleksa: upravna zgrada iznad Aleksandrovog potkopa, mašinska radionica, Muzej ugljarstva i izvozni toranj sa parnom mašinom. Muzejski kompleks i parna mašina proglašeni su spomenicima kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju i predstavljaju jedinstvenu pojavu u ovom delu Balkana. 

Put nastavljamo ka Resavskoj pećini. Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstana je u zaštićeno područje prve kategorije (prirodno dobro od nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji, 20 km od Despotovca, u krečnjaku. Jedna je od najvećih i najlepših pećina u Srbiji. Duga je 4.5 km.



Put završavamo na lokalitetu Veliki buk (Lisine). Veliki buk je vodopad u istočnoj Srbiji, na obroncima Beljanice. Nalazi se na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine. Vodopad Lisine dugo je važio za najviši vodopad u zemlji, sa visinom od 25 metara.



U blizini vodopada Veliki buk očekuje nas rustični ručak u restoranu, koji je za našu sekciju, posebno organizovan. Pored gastronomskog užitka, imaćete priliku da se opustite i uživate u živopisnom krajoliku. 

Članice jevrejskih opština svih uzrasta su dobrodošle da nam se pridruže. 

Prevoz je organizovan, mesto polaska autobusa iz Beograda je sa Studenskog trga preko puta Kolarčeve zadužbine u 09:00 časova. Participacija za izlet je 1.200 dinara po osobi. 

Važna napomena:

Obucite adekvatnu obuću i odeću za šetnju po prirodi, poželjno je da imate šešir ili kačket zbog jakog sunca kao i bočicu vode. Obavezno ponesite jaknu zbog posete pećini.

Neophodno je da nam potvrdite vaše prisustvo najkasnije do petka 23. juna na e-mail: office@jobeograd.org  

Za sve informacije možete kontaktirati Maju Slater na tel. 069/615-666.