Maj je na našu radost postao sinonim za veliki Porodični seminar u Kladovu i veliko nam je zadovoljstvo što smo nastavili dugogodišnju tradiciju. Uz pomoć Jevrejske opštine Beograd i JDC organizacije, i ove godine smo organizovali porodični seminar koji je veoma značajan za celu jevrejsku zajednicu na prostoru bivše Jugoslavije.

Davne 2008. godine, na inicijativu omladinaca Jevrejske opštine Beograd, rodila se ideja o organizovanju prvog regionalnog porodičnog seminara koji za cilj ima sticanje novih znanja, jevrejskih vrednosti, očuvanje tradicije i jačanje veza među zajednicama cele bivše Jugoslavije.

Ove godine smo okupili neverovatnih 392 učesnika iz različitih jevrejskih zajednica na Balkanu. Naša najmlađa učesnica je imala 4 meseca, a naš najstariji učesnik 92 godine! Neverovatna razlika u godinama i prisutnost svih generacija je ono na šta smo veoma ponosni i zbog čega se uvek trudimo da pripremimo zanimljiv program za učesnike svih generacija.

18 predavača. Preko 30 predavanja i radionica.

Ovaj seminar je poseban jer kreiraju programskog sadržaja umnogome doprinose učesnici seminara. Neki su tek na početku karijere, a neki su već iskusni predavači iz velikog broja jevrejskih zajednica iz raznih krajeva, sa različitim interesovanjima i znanjem, a koji su pokazali izuzetnu spremnost da daju svoj doprinos obrazovanju naših zajednica. Biti edukator nije lako, ali naši predavači su posvećeni i učinili su naš seminar raznovrsnim i zanimljivim.



Ladislav Trajer nas je uveo u Šabat, tradicionalnom službom, dok su omladinke Ognjena Ratković i Isidora Jurjević vodile meditativni i refleksivni Šabat. Prvi put smo imali mogućnost da najveći praznik praznujemo na dva različita, a opet slična načina sa istim ciljem a to je približavanje prakse judaizma u svakodnevnom životu. Ove godine su vaspitači (madrihim) zajedno sa decom pripremili iznenađenje i poveli Havdala.



Seminar u Kladovu pre svega slavi život, ali sa sobom nosi i težinu istorije jevrejskog naroda. Važan aspekt seminara je komemoracija žrtvama Kladovskog transporta. Ove godine je sa ciljem negovanja kulture sećanja održano dva predavanja na temu Kladovskog transporta. Tim povodom je hor ,,Braća Baruh" otvorio komemorativni skup sa kompozicijom Kadiš. Ladislav Trajer izgovorio je molitvu El male rahamim. Publici su se obratili predstavnici naše zajednice, ali i drugi. Venac je položila Karin Traunmuler zamenica ambasadora Austrije u Srbiji, Filip Belevski ispred Jevrejske opštine Beograd, u ime grada Kladova Radovan Arežina predsednik Skupštine grada, Žaklina Nikolić direktorka Centra za kulturu Kladovo i u ime hotela Đerdap venac je položio Nenad Gavrilović.