Četvrtak 23. mart 18:00

Promocija knjige Dobrovoljac za Aušvic

Jevrejski kulturni centar, Jevrejska 16

U četvrtak 23. marta u 18 časova, u Jevrejskom kulturnom centru održaće se promocija knjige “Dobrovoljac za Aušvic”, autora Vitolda Pileckog. Promociju će otvoriti Kamilla Duda-Kavecka, konzulka Ambasade Poljske u Srbiji. Odlomke iz knjige čitače glumac Nebojša Kundačina.

O knjzi i životu Vitolda Poleckog govoriće:

Milovan Pisari, istoričar, Centar za primenjenu istoriju;

David Radaković, diplomirani filozof

Dalibor Sokolović, pisac predgovora Srpskog slaviste (Katedra za slavistiku)

Ljubinko Đurković, pukovnik u penziji, pisac predgovora Srpskog vojnika

Dušan Simić, moderator, izdavač

Vitold Pilecki (pol. Witold Pilecki, 1901-1948) je bio oficir poljske armije pred izbijanje Drugog svetskog rata. Knjiga je posvećena prvom od dva Vitoldova stradalništva: ono u kome je odabrao da dobrovoljno bude uhapšen i nađe se u logoru Aušvic u toku trideset i jednog meseca (KL Auschwitz I; IX/1940 – IV/1943), kako bi u njemu formirao ilegalnu mrežu otpora među logorašima i u spoljnji svet izneo istinu o tom najjezivijem od svih mesta koje ljudsko pamćenje beleži.

O drugom stradalništvu Vitolda Pileckog, onom u kome je izabrao da izbegne ugodnost ponuđenog života na Zapadu, u trenucima kada je njegova voljena Poljska bila zgrabljena u ruke staljinističke diktature, ova knjiga ne govori detaljno; tek ga spominje i pruža skromne foto-ilustracije.