Subota 28. januar, 18:00

Izložba „Logor na Beogradskom sajmištu (1941 – 1944)“ , Narodni muzej

U petak 27. januara, se obeležava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic – jednog od najozloglašenijih mesta stradanja Jevreja tokom Holokausta. Zbog te tragične i neraskidive istorijske asocijacije na nekada nepoznat gradić u južnoj Poljskoj, datum oslobođenja najvećeg nacističkog logora za masovno uništenje stanovništva je postao međunarodni dan sećanja na užase genocida nad evropskim Jevrejima.

Tom prilikom, pozivamo vas da se u subotu 28. januara prisetimo dragocenosti izgubljenih života na proaktivan i edukativan način. Dođite da zajedno posetimo izložbu „Logor na Beogradskom Sajmištu (1941 – 1944)“ u Narodnom muzeju Srbije i naučimo više o stvarnosti koju preživljavali naši sugrađani pre manje od jednog veka, i potom se malom radnom akcijom pridružimo kolektivu jevrejskih omladinaca koji širom Evrope učestvuju u inicijativi koju su pokrenuli European Union of Jewish Students (EUJS) i Make Their Memory Shine (MTMS) - da u znak sećanja očistimo Stolpersteine u svojim gradovima.

MTMTS-Project Blueprint formular

Stolpersteine, to jest „kamenje spoticanja“, su mesingane spomen-pločice koje se nalaze na pločnicima gradova od Helsinikija do Majorke, i predstavljaju najveći decentralizovani memorijal na svetu posvećen žrtvama Holokausta. Zamisao je da nacističke zločine treba pamtiti u svakodnevnici, na ulici, da se o kamen sa imenom žrtve na pločniku, trotoaru ispred kuća u kojima su živeli “spotaknemo”, i počnemo razmišljati o pojedincima koji su nestali. Ovaj projekat je u Srbiji započet u avgustu 2021. godine, kada je "kamenje“ postavljeno u Zrenjaninu i Novom Bečeju, a 2022. godine se proširio i na Beograd.

Pošto povratimo sjaj kamenju spoticanja u ulici Maršala Birjuzova, posvećenim članovima porodice Dajč, pročitaćemo i jedno od pisama Hilde Dajč, koja nam nude jedinstven i dirljiv uvid u jevrejsko iskustvo života u logoru Sajmište između 1941. i 1942. godine. Dan prisećanja ćemo završiti „krugom deljenja“, to jest raspakivanjem naših osećanja i misli u krugu prijatelja, razgovorom o savremenim izazovima reprezentacije Holokausta i prenošenjem naših utisaka na slikarsko platno.  

Početak programa je 28. januara u 18:00, u Narodnom muzeju Srbije (Trg Repulike 1a).

Srećna vam radna nedelja i vidimo se!