Subota, 26. novembar

20:00

Drugovi i drugarice Omladinci!

Novembar mesec je za naš klub bio veoma događajan – počeli smo istraživanje jevrejske tradicije kao prostora za pronalaženje i unapređivanje sebe, upostavili kontakte sa vršnjacima iz okolnih zemalja i ugovorili uzbudljive planove za naredne mesece! ????

Ipak, novembar je bio i mesec istorije i pamćenja – 09.11. se obeležava tragedija i bezumlje nacističkog pogroma protiv nemačkih Jevreja, danas poznatim kao Kristalna noć ili Novembarski pogrom, koji se smatra uvodom u neshvatljive užase predstojećeg Holokausta.

Iz tog razloga, 9. novembar je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, kako bi se osiguralo da prošlost ne bude zaboravljena, i samim tim održala svest o opasnostima govora mržnje i pratećih stavova.

Inspirisani osećajima dužnosti, poštovanja i solidarnosti, smatrali smo da je važno posvetiti ovomesečni Šabat našeg omladinskog kluba istoriji otpora nacističkom okupatoru, sa posebnim osvrtom na herojsko učešće naših jevrejskih sunarodnika i sunarodnica, pre svega kroz deljenje priča o njihovoj hrabrosti i prkosu prema ideološki motivisanom istrebljenju našeg naroda.

Danas je antifašizam itekako bitan: fašističke, ultranacionalističke i ostale šovinističke retorike rastu u popularnosti poslednjih godina, što je samo po sebi pretnja za jevrejske, romske, muslimanske, LGBTQIA+ zajednice, ali i za žene, građane sa invaliditetom, migrante i mnoge druge marginalizovane ljude.

Jevrejske zajednice imaju dugačku istoriju borbe protiv diskriminacije, što nama danas ostavlja bogatstvo iskustva i znanja naših predaka kojim se možemo poslužiti da uobličimo sopstvene prakse otpora i pomirenja. Želja nam je da se ovim ispraćajem Šabata kroz prisećanje međusobno ohrabrimo da preuzmemo naše nasleđe antifašističkog otpora i upotrebimo ga da nadahnemo trenutnu borbu protiv antisemitizma! ✊

Dođite 26.11. u 20h da se prisetimo, naučimo, inspirišemo, najedemo i nazdravimo! Adresa je poznata – Maršala Birjuzova 19a, levi ulaz, II sprat.

L’chaim!

P.S. U duhu solidarnosti i podržavanja naših članova, sa velikim uzbuđenjem vas pozivamo da posetite izložbu grafika Ensara Hadžića, umetnika i člana jevrejskog omladinskog kluba Sarajevo!

Sreda 23. novembar, 18:30, Galerija Božidarac

Komentar samog umetnika o svojoj izložbi možete poslušati u ovom kratkom klipu.