Nedelja 13. novemar

20:30 Introspektiva čajanka, Omladinski klub Maršala Birjuzova 19, levi ulaz, II sprat.


Dragi Omladinci,

Prošle nedelje smo otpočeli naš tematski ciklus Životna prilika razgovorima o jevrejskom, ali i ličnom doživljaju partnerskih odnosa, seksualnosti i trudnoće.

Sada pažnju posvećujemo najranjivijem periodu u životu jedne osobe, tj. samom početku. Te godine su izuzetno važne za dalji emotivni i misaoni razvoj – toliko da vrsta roditeljske pažnje koju neko dobije do treće godine života donekle određuje njihov sklop ličnosti.

Jevrejska tradicija pridaje veliki značaj ceremonijama poput Brit Mila i Simhat Bat. One obeležavaju početak života, koje na taj način kroz dobrodošlicu u zajednicu novim članovima usađuju normativne vrednosti i perspektive. Kao i sa bilo kojim pitanjem kulture, kontekst ovih rituala je kompleksan: definitivno ne dolazi bez svoje doze rodne neravnopravnosti i društvene rigidnosti.

Upoznavanjem jevrejskih pogleda na osnove identiteta istražićemo na koji način vidimo dete u sebi, ali i kako se možemo osloboditi najranijih negativnih osećanja. U ovome će nam pomoći naša specijalna gošća za to veče, dečija i porodična psihoterapeutkinja (i moja majka) Zinaida Belevski.

Imajte u vidu, nismo ovo zamislili kao tipičnu seansu. Bolji opis je udobna, ušuškana čajanka sa psihologom. Dakle mirisne sveće, prostirke, ćebad i jastuci na podu, uz lični miks čajeva i bejgl peciva.  

 Dođite i poželite dobrodošlicu samom sebi.

Čekamo vas u nedelju, 13. Novembra od 20:30, na staroj adresi: Maršala Birjuzova 19a, levi ulaz, II sprat.

Pozdrav i srećna radna nedelja!