U nedelju 25. septembra obeležili smo početak nove 5783. godine. U sinagogi Sukat Šalom održana je služba za Roš Hašana. Tom prilikom su se članovima obratili Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd i Aleksandra Ben Ari, zamenica šefa misije Ambasade Izraela u Srbiji

Aron Fuks je u svom obraćanju poželeo dobru i uspešnu godinu Jevrejskoj zajednici. On je takođe dodao da u danima od Roš Hašana pa do Jom Kipur praznika (jamim noraim) u periodu pomirenja ličnih i opštih različitosti u nama samima i sa drugima, treba da promislimo o našim delima i postupcima u prethodnoj godini, istovremeno težeći da u nastupajućoj godini budemo bolji. -Šana tova, neka biste bili upisani u knjigu života – poručio je Aron Fuks.

Aleksandra Ben Ari, zamenica šefa misije Ambasade Izraela u Srbiji, koja je pre dva meseca stupila na dužnost, toplo je pozdravila prisutne. Ona je govorila o svojim prvim utiscima u Beogradu i Srbiji.

– Očarana sam raznolikošću ljudi, živošću, neposrednošću i gostoprimljivošću jevrejske zajednice i građana Beograda i Srbije- kazala je ona.

Aleksandra Ben Ari je čestitala praznik članovima zajednice i svim pripadnicima jevrejske veroispovesti.

Službi i prazničnoj večeri prisustvovala je i ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji, Nj.E. Anika Ben David.

Roš Hašana, jevrejska nova godina, (heb. ראֹשׁ הַשָּׁנָה) pada 1. i 2. dana meseca tišri po jevrejskom kalendaru, (po gregorijanskom kalendaru pada u jesen obično septembar ili oktobar) i računa se od postanka sveta.

Roš Hašana i običaji vezani za ovaj praznik simboiizuju čovekovu težnju da godina bude uspešna, te pozdravi za ovaj praznik glase:”Lešana tova tikatevu” (Neka biste bili upisani u knjigu života), ili samo”Šana tova” (Dobra godina), ili”Šana metuka” (Slatka godina).

Da bi nova godina bila uspešna, običaj je da se za Seder Roš Hašana večeru jede hrana koja ima posebnu simboliku:

Slatka hrana, kako bi godina bila slatka, obično jabuke umočene u med.

Hrana koja simbolizuje obilje kako bi Jevreji umnožili svoje zasluge ispunjavajući Božje zapovesti, obično se služi nar.

Hrana koja simbolizuje uništenje i nestanak što se odnosi na grehe i na neprijatelje Izraela

Običaj je da se jede glava neke životinje, obično jagnjeta ili ribe. Roš Hašana, (heb. ראֹשׁ הַשָּׁנָה) na hebrejskom doslovno znači glava godine.

U sinagogi tokom molitve više puta se duva u Šofar, u znak podsećanja na pokajanje. Šofar je zapravo duvački instrument napravljen od ovnujskog ili kozijeg roga, čiji zvuk poziva na vreme za preispitivanje, pokajanje i razmišljanje.


Šana tova!