U utorak 5. jula, u organizaciji NVO Haver Srbija, Jevrejske opštine Beograd i Saveza Jevrejskih opština Srbije, u Beogradu je postavljeno prvih 10 „Kamena spoticanja – Stolpersteine“, autora nemačkog umetnika Guntera Deminga. Postavljanjem ovih spomen obeležja, Beograd je postao deo najvećeg decentralizovanog memorijala na svetu koji u ovom trenutku broji 27 država.


Svečana ceremonija održana je u ulici Maršala Birjuzova 9, gde je postavljen prvi kamen spoticanja ispred kuće u kojoj je nekada živela aškenaska porodica Dajč, roditelji Emil i Avgusta i njihova deca Hilda i Hans. Svi su ubijeni na Starom Sajmištu 1942.


Ceremoniju je otvorio Hor Braća Baruh. Prisutne je pozdravila Sonja Viličić, izvršna direktorka organizacije Haver Srbija a potom su se obratili i predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš, predsednik jevrejske opštine Beograd, Aron Fuks, zamenica šefa misije Ambasade Izraela Majan Ben Tura i nemački ambasador Nj.E. Tomas Šib.

U svojim obraćanjima, govornici su naglasili koliko je važno raditi na ovakvim projektima i edukovati sadašnje i buduće generacije.


„Postavljanje prvog kamena spoticanja u znak sećanja na porodicu Dajč, ispred kuće gde je nekada živela Hilda Dajč, uvećava simboliku ovog čina. Postavljanjem ovih malih spomenika, građani Beograda se mogu više upoznati sa prisustvom Jevreja koji su tokom života i rada dali značajan doprinos životu i razvoju Grada Beograda. Zahvaljujući kamenu spoticanja buduće generacije moći će da osete koliko jedno mesto ostaje praznije kada najbliži susedi jednostavno nestanu“, rekao je Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd. „Da se nikada ne ponovi“, dodao je on.


„Zahvaljući kamenu spoticanja, sećamo se porodica i njihovih sudbina, onih koji su bili mučeni, deportovani, koji su ubijeni tokom nacističke okupacije.Sećanje na te porodice se vraća u Beograd“, naglašava ambasador Nemačke Tomas Šib.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ambasador SAD-a u Srbiji Nj.E. Kristofer Hil, ambasador Švajcarske Nj.E. Urs Šmid, predstavnici ambasade Crne Gore, Austrije, Hrvatske, članovi jevrejske zajednice učenici i profesori Ugostiteljsko – turističke škole iz Beograda.


Kamen spoticanja postavljen je na još tri lokacije: Dobračina 30 gde su postavljena dva kamena spoticanja ispred kuće u kojoj su nekada živeli Geca i Elza Kon, zatim Gundulićev Venac 53 ispred kuće gde je nekada živeo Ajzinberg Matvej, u Solunskoj ulici broj 8 postavljeno je spomen obeležje Bril Aleksandra.

Postavljanjem kamena spoticanja sa imenima Bril Simon i Bril Evgenija Senjaku u ulici Andre Nikolić 29, završena je ceremonija.