Dan sećanja na žrtve i heroje Holokausta ove godine počinje u sredu uveče, 27. aprila, i trajaće ceo naredni dan, 28. aprila 2022. godine. Centralna tema ovogodišnje ceremonije obeležavanja Jom Hašoa: Put ka uništenju – Deportacija Jevreja tokom Holokausta.

„Moć nacije je u njenom sećanju - to je odlika ljudskog roda. A ako želimo da živimo i ako želimo i težimo da zaveštamo život našim potomcima, ako verujemo da nam je zapoveđeno da utremo put u budućnost, onda pre svega moramo da ne zaboravimo, moramo da pamtimo “. Prof. Ben Cion Dinur, Jad Vašem, 1956.

Dan sećanja na Holokaust i heroizam (na hebrejskom יום הזיכרון לשואה ולגבורה - Jom Hazikaron Lašoa Velagvura) je nacionalni memorijalni dan u Izraelu povodom sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu kao i sećanje na dela heroizma i ustanaka iz tog perioda, koji se obeležava 27. dana meseca Nisan (po jevrejskom kalendaru) po datumu ustanka u Varšavskom getu.

Otvaranaje državne ceremonije povodom Dana sećanja na Holokaust i heroizam održava se u Jad Vašemu u prisustvu predsednika Izraela, izraelskog premijera, zvaničnika, uglednika, preživelih Holokausta, druge generacije i njihovih porodica. Svake godine preživeli Holokausta pale šest baklji koje predstavljaju šest miliona stradalih Jevreja. Ceremonija se prenosi uživo.

[caption id="attachment_6386" align="aligncenter" width="642"] Foto: preuzeto sa sajta Jad vašem[/caption]

Sledećeg jutra, memorijalni skup u Jad Vašemu počinje oglašavanjem sirene u trajanju od dva minuta, u celoj zemlji. Za vreme trajanja sirene, posao se zaustavlja, ljudi koji hodaju ulicama se zaustavljaju, automobili se zaustavljaju pored puta i svi stoje mirno u tišini u znak poštovanja prema žrtvama Holokausta. Nakon toga sledi centralni deo ceremonije u Jad Vašemu: polaganje venaca u podnožje šest baklji, od strane uglednika, predstavnika preživelih i institucija.

Memorijalne ceremonije se održavaju i na drugim mestima sećanja u Izraelu, poput Kibuca boraca iz Geta i Kibuca Jad Mordehaj kao i u školama, vojnim bazama, opštinama i lokalnim upravama. Tokom celog dana televizija i radio emituju programe o Holokaustu

Poslednjih godina i druge zemlje i jevrejske zajednice širom sveta obeležavaju Dan sećanja na Holokaust i heroizam.