Danas (četvrtak 21. april) je državnom ceremonijom obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.
Tom prilikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić, otkrio je spomen ploču na obali Save posvećenu jasenovačkim žrtvama.
"Od 1941. do 1945. godine sistem koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu bio je naokrutniji deo sistema terora u Drugom svetskom ratu. Mnoge jasenovačke žrtve donela je reka Sava do Starog sajmišta, koji je od leta 1942. jedno vreme funkcionisao kao deo jasenovačkog sistema logoda. Ovu obalu povećujemo jasenovačkim žrtvama, na večnu spomen, a pokolenjima na nezaborav. Građani i građanke Beograda", piše na spomen-ploči jasenovačkim žrtvama.
Vučić je zatim položio venac na Spomenik žrtvama genocida.
Ispred Jevrejske opštine Beograd, venac su položili Aron Fuks, predsednik i Aleksandar Albahari, član Nadzornog odbora Jevrejske opštine Beograd.
Vence su položili i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, gradonačelnik Beorgada i zamenik gradonačelnika Zoran Radojičić i Goran Vesić, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Udruženja logoraša, Predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Roma i drugi.