Jubilej obnavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i Srbije, Ambasada Izraela proslavlja brojnim manifestacijama tokom čitave 2022. godine

Na poziv Jevrejske opštine Beograd, Nj.E. Jahel Vilan je u četvrtak (7. april) održao predavanje na temu ovog značajnog jubileja.

Diplomatski odnosi između tadašnje Jugoslavije i Izraela uspostavljeni su 1948. godine a potom prekinuti 1967. godine, da bi bili ponovo obnovljeni 31.01.1992. godine.

U svom interesantnom i toplom izlaganju, Ambasador Vilan je govorio o uspostavljanju zvaničnih diplomatskih odnosa dveju zemalja, istakavši da iako su tokom godina diplomatski odnosi prekinuti potom ponovo uspostavljeni, koreni prijateljstva dva naroda potiču mnogo ranije od osnivanja Države Izrael.

Ambasador Vilan podsetio je prisutne da je cionistička ideja o osnivanju jevrejske države prvi put od strane Srbije zvanično pozdravljena i priznata decembra 1917. godine. U vreme Velikog rata, sa Kraljevskom vladom van otadžbine, Srbija je priznala „Balfurovu deklaraciju“ kojom se podržava formiranje „Nacionalnog doma za jevrejski narod“ u Palestini. U ličnom pismu kraljevskog poslanika u Parizu i šefa Srpske vojne misije u Sjedinjenim Američkim Državama Milenka Vesnića, upućenom oficiru srpske vojske i cionističkom aktivisti kapetanu Davidu Albali, izražene su simpatije i podrška Srbije i njenog naroda oživljavanju jevrejske države i osnivanju Izraela.

Preci Teodora Hercla začetnika Cionističkog pokreta i idejnog tvorca današnje Države Izrael potiču iz Zemuna, otac Jakob i deda Simon Leb. Za Zemun se vezuje i ime rabina Jehude Haj Alkalaja koji je među prvima  pokrenuo ideju o povratku Jevreja u Palestinu.

Dečiji hor pozorišta Kralj David je otvorio veče izvođenjem izraleske i srpske himne i kolaža srpskih i jevrejskih pesama.