U petak 25. februara 2022. godine, 16h-18h, putem zoom platforme, možete pratiti razgovoro o knjizi Žuta zvezda, crvena zvezda: sećanje na Holokaust posle komunizma autorke prof. dr Jelene Subotić sa Univerziteta u Džordžiji, Sjedinjene Države  koji organizuje Laboratorija za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/zuta-zvezda-crvena-zvezda-secanje-na-holokaust-posle-komunizma/

Knjiga istražuje kako je došlo do toga da bivše socijalističke države koriste sećanje na Holokaust u strateške svrhe da bi rešile sopstvene savremene ontološke nesigurnosti – nesigurnosti u vezi s identitetom, njihovim statusom i u vezi s odnosima koje neguju s ostalim međunarodnim akterima. Subotić analizira savremene prakse sećanja na Holokaust u tri države: Srbiji, Hrvatskoj i Litvaniji. One imaju različite istorije Holokausta, ali su sve izvele upečatljive projekte zamenjivanja zločina Holokausta zločinima komunizma.

Žuta zvezda, crvena zvezda: Sećanje na Holokaust posle komunizma koju je prvo na engleskom jeziku 2019. godine objavio Cornell University Press je do sada dobila četiri nagrade: nagradu za najbolju knjigu u oblasti međunarodne istorije i politike Američkog udruženja za političke nauke, nagradu “Joseph Rotschild” za najbolju knjigu iz studija nacionalizma i etniciteta, nagradu za najbolju knjigu u oblasti evropske politike i društva Američkog udruženja za političke nauke, i obeležena je kao jedna od najboljih knjiga 2020. godine od strane Udruženja za autorke koje se bave slavistikom, istočnoevropskim i evroazijskim studijama.

Učesnici: Jelena Subotić, Univerzitet u Džordžiji, SAD Olga Manojlović Pintar, Institut za noviju istoriju Srbije Jovan Byford, Open University, UK Nevena Daković, Fakultet dramskih umetnosti Univerzitet umetnosti u Beogradu Milovan Pizari, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, Centar za primenjenu istoriju Moderatorka: Vera Mevorah, Laboratorija za izučavanje Holokausta, IFDT

ShoahLab: Laboratorija za izučavanje Holokausta osnovana je 2019. godine kao istraživački centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. ShoahLab je prva institucionalna jedinica u sistemu visokog obrazovanja Republike Srbije posvećena akademskom i stručnom proučavanju Holokausta. Osnovana je sa idejom da okupi istraživače i praktičare iz ove oblasti u Republici Srbiji radi kreiranja okvira za interdisciplinarni i savremeni pristup proučavanju Holokausta i njegovih posledica i uzroka u društvu, sa posebnim osvrtom na studije reprezentacije, edukaciju o Holokaustu, teorijska i filozofska razmišljanja o Holokaustu i regionalne transnacionalne studije o Holokaustu, ratu i genocidu.

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/shoahlab/