Roman Pogovor, velikog pisca i našeg istaknutog člana, Davida Albaharija, je knjiga koja vešto sjedinjuje istorijat jednog kontinenta i nekoliko malih ljudskih strasti i zanosa, kaže Vladislava Gordić Petković, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, književna kritičarka i teoretičarka u prikazu njegovog romana, koji se našao među šest finalista za ovogodišnju NIN-ovu nagradu.

David Albahari, jedan od najznačajnijih savremenih domaćih književnika, do sada je objavio osamnaest knjiga priča i petnaest romana, kao i četiri knjige eseja. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu:  Andrićeva nagrada (1982) za  knjigu priča Opis smrti, nagrade Stanislav Vinaver i Branko Ćopić (1993) za knjigu priča Pelerina, dok je za roman Mamac dobio Ninovu nagradu za najbolji roman 1996. godine, Nagradu Narodne biblioteke Srbije, te nagrade Balkanika i Most Berlin.

Roman Pijavice nagrađen je Nagradom grada Beograda (2006).

U iščekivanju smo promocije njegovog romana Pogovor koju najavljuje izdavčka kuća "Čarobna knjiga" koja je objavila mnoga dela našeg velikog pisca.