U subotu 28. januara, pred prepunom salom JKC-a sa velikim uspehom održana premijera predstave "Gospođa Roza",po romanu Roman R. Garija u adaptaciji i režiji Stefana Sablića.

Glumica Seka Sablić rekla za N1 da je mržnja "sigurnija od ljubavi kao kategorija da je večna". "Ništa se nije vekovima promenilo i što je situacija teža, to su te nesigurnosti veće, i onda se traži žrtva, na šta će da se odnosi ta mržnja, to je energija koju ne znaš na šta da usmeriš", rekla je Sablić

„Imamo dva glavna lika – Rozu Jevrejku i jednog Arapina. Roza, koja je nekad bila prostitutka, sada u Parizu čuva decu prostitutkama. Njena sudbina je teška, ona je prošla pakao u životu, od rata, logora do toga da je radila kao prostitutka“, kazala je Sablić.

Kako je rekla, ona je, ipak, srećna zbog toga što daje toliko ljubavi toj deci.

"Ali, kad pogledaš spolja njen život, ona je stvarno napaćena... Iza svakog sveca i svetice stoji pakao od života, taj pakao te nauči da budeš plemenit i dobar, ne znam, to su velike priče", dodala je.

I pored teške teme, predstava je duhovita. Pored jelisavete Seke Sablić u ulozi gospođe Roze, igraju Bojan Dimitrijević - Jusuf Kadir, Mladen Andrejević kao Dr Kac i Dorian Diallo u ulozi dečaka Arapina. u ulozi

Dva dana ranije, u četvrtak 27. januara, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, u Jevrejskom kulturnom centru, takođe pred prepunom salom, odigrana je premijera predstave "Adresat Nepoznat" po romanu Katrin Kresman Tejlor, koji spada spada u red velikih i nezamenljivih knjiga o Holokaustu, poput Dnevnika Ane Frank (1947) i Špilmanovog „Pijaniste“ (1946), u jedan od onih nezaobilaznih dokumenata vremena koji govore o samom mehanizmu nastanka i razvoja fašizma kao nove, tek malo poznate pojave na političkoj pozornici Evrope.

U predstavi igraju Stefan Trifunović kao Maks Ajnštajn i Marko Janketić u ulozi Martina Šulca. Režija, prevod, adaptacija i izbor muzike: Stefan Sablić. Kostimograf: Zora Mojsilović.

"Radi se o rimejku predstave sa Predragom Ejdusom i Mladenom Andrejevićem iz 2003. godine, kazao je za N1 Stefan Sablić, koji potpisuje adaptaciju, režiju, prevod i izbor muzike. Roman je napisan 30-tih godina u Americi, ali kao da je napisan posle Drugog svetskog rata, što govori o tome koliko se sve već tada unapred znalo, svi ti zločini koji su se dogodili", kazao je Stefan Sablić.