Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u Jevrejskom kulturnom centaru, biće odigrana predstava „Adresat Nepoznat“, po romanu Katrin Kresman Tejlor. 27. januar u 19:30 časova, Jevrejski kulturni centar, ulica Jevrejska 16. ADRESAT NEPOZNAT Uloge: Maks Ajnštajn - Stefan Trifunović Martin Šulc - Marko Janketić Režija, prevod, adaptacija i izbor muzike: Stefan Sablić Kostimograf: Zora Mojsilović

Knjiga Katrin Kresman Tejlor „Adresat nepoznat“, spada u red velikih i nezamenljivih knjiga o Holokaustu, poput Dnevnika Ane Frank (1947) i  Špilmanovog Pijaniste (1946), u jedan od onih nezaobilaznih dokumenata vremena koji govore o samom mehanizmu nastanka i razvoja fašizma kao nove, tek malo poznate pojave na političkoj pozornici Evrope. Značaj ovog dela, objavljenog prvi put u Americi 1938, a pisanog na osnovu stvarnih činjenica i događaja, ogleda se i u tome što je, kao i druga slična dela, svoju aktuelnost doživelo u naše dane, i to zbog fatalne privlačnosti fašizma kao teorije podesne za sve oblike radikalizma, sistematizovanih nasilja, netrpeljivosti prema manjinama, njihovom načinu života i ponašanja, ksenofobije, mržnje prema svemu što je različito i drugačije, za antisemitizam, rasizam i svaku versku i drugu isključivost.

U skaldu sa epidemiološkim merama sedišta su odvojena, maske su obavezne kao i prijave. Zainteresovani se mogu prijaviti na imejl: kultura@jobeograd.org ili na broj 060/ 559 5502 do srede 26. januara u 14 časova.