Za nama je osam veličanstvenih dana praznika svetlosti, Hanuke. Novoizabrano veće beogradske jevrejske opštine, neizmerno je zahvalno, članstvu, na učešču u programima svih osam dana, zajedničkom slavlju, učenju i radovanju. Na svakom događaju, a bilo ih je mnogo, svaka stolica bila je popunjena.

"Drago nam je što su se čuli brojni komentari da ove godine Hanuka u našoj opštini izgleda "kao nekada", da je prisutan duh zajedništva i nepodeljeni osećaj da možemo računati na bolje sutra u zajednici" - kaže Veće JOB.

Želeli bismo da iskoristimo ovu priliku da Vas provedemo kroz kratku retrospektivu svih događaja organizovanih tokom praznika Hanuke u Jevrejskoj opštini Beograd. Erev Hanuka Proslava, 28.11.2021.Prva Hanuka svećica upaljena je uz prisustvo preko 100 članova i članica zajednice. Goste su pozdravile potpredsednica JOB, Julija Caran i ambasadorka Švedske u Srbiji NJ.E. Anika Ben David, koje su poželele prisutnima dobrodošlicu i srećnu Hanuku. Za sjajnu atmosferu bili su zaduženi hor Braća Baruh i grupa Šira Utfila, sa vokalima Branislavom Podrumac i Stefanom Sablićem. Veliku zahvalnost dugujemo Ivoni Beker Albahari i Lei Montijas Solomatin na trudu i organizaciji ove divne večeri.

Podela Hanuka paketa pažnje,30.11.2021. Hanuka paketi pažnje bili su namenjeni socijalno najugroženijim članovima i članicama JOB i starijima od 65 godina, koji nisu korisnici Claims-a. Članice socijalne komisije, Hana Salom, Vesna Zarić Grinvald i Ivona Gačević Anticoli, u saradnji sa Leom Montijas Solomatin, pripremile su, upakovale i distribuirale 63 Hanuka paketa, koji su sadržali voće, dezerte, kafu i krofne, koje su ponajviše izmamile osmeh na lice naših članova. Hanuka radionica "1000 zašto-1000 zato", 30.11.2021.U saradnji sa organizacijom Haver Srbija i edukativnim projektom SJOS Ledor Vador, odražana je sjajn radionica tokom koje se analiziralo prvo poglavlje prve knjige Makabejaca, razgovaralo o prazniku Hanuka kroz kinematografiju i muziku, a upaljena je i Hanukija. Hvala članstvu na odazivu i stalnoj želji da i dalje uči, kao i Mini Pašajlić, Sonji Viličić i Dragani Stojanović na održanoj radionici.

Koncert hora Braća Baruh, 01.12.2021.Četvrto veče Hanuke imali smo priliku da uživamo u koncertu najstarijeg jevrejskog hora na svetu Braća Baruh, pod vođstvom Stefana Zekića. Pred prepunom svečanom salom beogradske opštine, uživali smo u pesmi i lepoj atmosferi. Druženje je, uz veliki osmeh prisutnih, nastavljeno uz krofne i posluženje.

Susret Zlatnog srca, 02.12.2021.Društvena sala sinagoge "Sukat Šalom" bila je prepuna naših starijih članova i članica, koji su se okupilii da se druže i zajedno uče. Za ovu priliku, Haver Srbija je pripremila predavanje na temu "Hanuka - Od Talmuda do hanukije, preko maoz cura". Zahvaljujemo se Mini Pašajlić i Sonji Viličić iz Havera, kao i Maji Slejter, predsednici ženske sekcije, za ovo sjajno iskustvo.

Diplomatski prijem u Oneg Šabatu, 02.12.2021.Peto veče Hanuke okupilo je predstavnike ambasada i različitih organizacija u zgradi Oneg Šabat. Govore su održali ambasador Izraela NJ.E. Jahel Vilan i predsednik Jevrejske opštine Beograd, gospodin Aron Fuks. Nakon paljenja svećica i pozdravnog govora direktora Jevrejskog kulturnog centra Oneg Šabat, Stefana Sablića, zvanice su uživale u nastupu grupe Šira Utfila, te u prijatnom druženju razgovarale o budućnosti jevrejske zajednice na ovim prostorima sa predstavnicima ambasada i različitih organizacija koje se bave temom Holokausta i antisemitizma.

Omladinski Hanuka Šabat, 03.12.2021.Predsednik omladine JOB, Filip Belevski, organizovao je sjajan susret omladinaca, na kojem se uz društvene igre i Hanuka radionicu učilo i družilo. Mladi su ovom prilikom sakupili dobrotvorni novčani prilog koji će biti uručen Socijalnoj službi JOB za pomoć manje privilegovanim. Preko 30 omladinaca i gostiju iz novosadske zajednice je prisustvovalo događaju. Ponosni smo na našu omladinu u želji da aktivno učestvuje u dešavanjima u zajednici.

Hanuka proslava za mlade i srednju generaciju, 04.12.2021.Imali smo zadovoljstvo da u veselom duhu, uz muzičke nastupe grupe "Mutanti", kao i poznatog DJ-a Vuka Vukosavljevića, a uz poštovanje svih Covid19 mera, provedemo jedno sjajno veče uz ples, muziku i slavlje. Zahvaljujemo gospodinu Aleksandru Belevskom, članu opštine, za pomoć u organizaciji.

Hanuka Čajanka - Zlatno srce i Ženska sekcija, 05.12.2021.Uz interaktivno predavanje Havera "Hanuka kroz hranu i muziku", kao i muzički program hora Braća Baruh, proslavljen je poslednji dan Hanuke ove godine. Kao i prethodnih dana, interesovanje za učešće na ovom događaju je bilo zaista veliko. Hvala članicama Jevrejske opštine Beograd, Lizi Rojnik i Dini Salzberger, na svesrdoj pomoći da ovaj događaj izgleda upravo ovako.

Dečija proslava Hanuke, 05.12.2021.Najmlađe generacije, i te kako važne za našu zajedničku budućnost, okupile su se da uz igru uče i proslave praznik Hanuka. Oko 25 dece kući su, sem znanja, poneli i po jednu hanukiju i društvenu igru Hanukalica. Radujemo se sve većem učešću najmlađih generacija na svim budućim događajima. Zahvaljujemo se predsedniku omladine JOB, Filipu Belevskom, kao i vaspitačima, koji su pripremili i organizovali program za decu.

Ovom prilikom želeli bismo da se zahvalimo i svim zaposlenim u JO Beograd, uz čiji veliki trud i pomoć smo uspeli da organizujemo osam dana proslave praznika Hanuka.

I za sam kraj, ponovo zahvaljujemo Vama, članstvu, jer bez tolikog prisustva i želje za druženjem i učenjem, ne bismo sada sa ponosom mogli da kažemo da je ovo bila jedna sjajna Hanuka i da je sve izgledalo baš onako kako smo se nadali.

Veće Jevrejske opštine Beograd