Danas (ponedeljak 9.11.2020.) u 11.55, održana je državna komemoracija povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, kod spomenika Menora u plamenu na Dunavskom keju u Beogradu.

Molitvu za stradale, El male rahamim govorio je rabin Isak Asiel.

Državnu ceremoniju je predvodila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić-Tepavčević, koja je položila venac Vlade Republike Srbije.

Nakon minuta ćutanja, ministarka Kisić - Tepavčević obratila se prisutnima.

Darija Kisić Tepavčević podsetila je na nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine, a koje je označilo početak državno organizovanog, pravno legitimnog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece. Taj događaj poznat kao „Kristalna noć”, smatra se simboličnim početkom Holokausta, a odlukom Saveta Evrope obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Vence su položili i žrtvama odali počast predstavnici Grada Beograda, Gradske opštine Stari grad, predstavnici Saveta Evrope, Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograd, SUBNOR-a Srbije, Udruženja logoraša Srbije, ambasade Nemačke, Austrije i ambasador Izraela u Srbiji Nj.E. Jahel Vilan.

Ovogodišnja komemorativna svečanost održana je sa smanjenim brojem prisutnih zbog epidemiološke situacije, u skladu sa propisanim merama Vlade Republike Srbije.