Svetski jevrejski kongres pozdravio je odluku srpskog pravosuđa kojom je, posle skoro dve godine podele unutar Saveza jevrejskih zajednica u Srbiji, potvrđen legalitet izbora Aleksandra Jinkera za predsednika Jevrejske opštine Beograd, saopšteno je iz sedišta SJK organizacije u Njujorku.

„Zahvalni smo nadležnim organima Srbije jer su prepoznali potrebu za brzim i pravičnim rešenjem unutrašnje krize u zajednici, koja je pretila da ugrozi napore vlade Srbije u nastavku procesa obezbeđivanja odgovarajuće restitucije žrtvama Holokausta i njihovim naslednicima", izjavio je predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder.

“Zakon o restituciji jevrejske imovine koji je donela vlada Republike Srbije, je bez sumnje jedan od najpravednijih zakona koji je snažno odjeknuo među evropskim državama i zaslužuje da bude postavljen kao uzor. Iskreno se nadamo da će rešenje krize rukovodstva u jevrejskoj zajednici omogućiti nastavakimplementacije zakona u punoj transparentnosti, i da će nakon dvogodišnje krize, Jevrejska zajednica Srbije moći da uživa u miru i prosperitetu koju joj ovaj zakon jamči,” rekao je Lauder.

U okolnostima neizvesnosti i ograničenih resursa nastalim tokom pandemije korona virusa, ohrabreni smo odlučnošću koje je pokazala Republika Srbija u rešavanju ovog pitanja, izjavio je Lauder, prenosi Tanjug.

Članak koji objavio Svetski jevrejski kongres, možete pogledati na:

https://www.worldjewishcongress.org/en/news/wjc-applauds-serbian-courts-decision-to-uphold-legality-of-aleksandar-jinkers-election-as-president-of-belgrade-jewish-community-6-4-2020