Sinoć (28 januar) u Jugoslovenskoj kinoteci, u organizaciji Ambasade Turske i Jevrejske opštine Beograd, prikazan je film Turski pasoš nakon čega je usledila panel diskusija u kojoj su učestvovali Bahadir Arliel, producent filma, Ivo Molinas, glavni urednik novina Šalom i Umut Uzer profesor na Tehničkom fakultetu u Istambulu.

Prikazivanje filma održano je povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta. Turski pasoš je dokumentarni film o malo poznatim herojskim poduhvatima turskih diplomata između 1941. i 1944. godine, koji su pomogli stotinama, možda čak i hiljadama, evropskih Jevreja da pobegnu od nacista i spasili ih gotovo sigurnog stradanja.

Projekciju je otvorio ministar Zoran Đorđeviđ koji je ovom prilikom podsetio prisutne da je obaveza svih nas da ne zaboravimo šest miliona Jevreja koji su stradali u Holkaustu. On je takođe govorio o stradanju Jevreja na području Srbije i stradanju drugih naroda tokom Drugog svetskog rata.

Prisutnima se potom obratio Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd koji je podsetio da je Turska kroz istoriju pomagala Jevrejima. Još u XVI veku kada su sefardski Jevreji proterani iz Španije, turski sultan je poslao brodove koji su prihvatili proterane Sefarde. On je takođe istakao da je naša obaveza da se sećamo strašnih zločina Holokausta da se ne bi ponovili.

Ambasador Turske u Srbiji Nj.E. Tanju Bilgic je istakao hrabrost grupe turskih diplomata u ratom zahvaćenoj Evropi, koji su bili smešteni u konzulatima u Parizu, Marselju, Budimpešti, Pragu, Varni, Hamburgu i Rodosu. Oni su se  nesebično zalagali za spašavanje ne samo turskih Jevreja već i Jevreja drugih nacionalnosti i time se izložili velikoj opasnosti. Ambasador Bilgic je takođe podsetio da se o podvizima ove grupe diplomata malo govorilo nakon rata, dodavši da se istorija mora ispričati. On je rekao da se strašni zločini ne smeju zaboraviti da se ne ponove.

Projekciji filma prisustvovali su i predstavnici Austrijskog kulturnog foruma, i drugih diplomatskih predstavništava u Beogradu, članovi Jevrejske opšine Beograd i mnogi drugi.