Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar, ustanovljen je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine, kao sećanje na jedinstveni događaj u istoriji čovečanstva, organizovanog državnog ubijanja, širom Evrope, šest miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Datum, 27. januar  izabran je kao sećanje na dan kada su 1945. godine sovjetske trupe oslobodile nacistički logor smrti Aušvic Birkenau.

Obaveza i dužnost Jevrejske zajednice je da građanima Srbije stalno odajemo priznanje zbog njihove hrabrosti iskazane u spašavanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Srbija treba da se ponosi sa svojih 139 Pravednika među narodima i da ih uvek i u svakoj prilici spominje, podiže im spomenike, dodeljuje nazive ulica, trgova i institucija. Tako će država Srbiji iskazati da poštuje najhrabrije među svojim građanima – Pravednike među narodima

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta održaće se sledeće ceremonije i aktivnosti:

  1. januar 2020. godine

11:00     Državna ceremonija povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

 Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, Staro sajmište

Državna ceremonija povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta održaće se kraj Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu, sa početkom u 11:00 časova.

13:00     Polaganje venca na Jevrejskom groblju kod Spomenika žrtvama fašizma, venac polaže Jevrejska opština Beograd

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, predstavnici Jevrejske opštine Beograd će u 13.00 časova položiti venac na Jevrejskom groblju kod Spomenika žrtvama fašizma

20:00     Rosi Fest koncert „Portreti i sećanja“

Treća edicija Rosi fest-a održaće se od 25. do 28. januara 2020. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Na programu su dela mladih kompozitora sa istoimenog konkursa kao i dela savremenih kompozitora sa jevrejskom tematikom. Na tradicionalnom koncertu ‘’Portreti i sećanja’’, posvećenom žrtvama Holokausta, ove godine biće izvedeno delo Olivijea Mesijana “Kvartet za kraj vremena”, u režiji Ane Grigorović.

  1. januar 2020. godine

18.00    Projekcija filma „Turski pasoš“, Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1

Jevrejska opština Beograd u saradnji sa Turskom ambasadom organizuje projekciju dokumentarnog filma „Turski pasoš“ koji govori o turskim diplomatama koji su spasili brojne Jevreje tokom Drugog svetskog rata. Nakon projekcije filma uslediće panel diskusija o prikazivanju filma u kojoj će učestvovati:

profesor Umut Uzer (Istanbulsko tehnički fakultet), Ivo Molinas (glavni urednik novina Shalom) i Bahadir Ariel (producent filma). 20:00    Rosi fest koncert duhovne muzike „Davidovi psalmi“, Narodno pozorište

Završno veče Rosi fest-a obeležiće koncert duhovne muzike "Davidovi psalmi" čime će ujedno biti obeleženo 140. godina od osnivanja najstarijeg jevrejskog hora na svetu, Hor Braća Baruh uz gošće solistkinje Olgu Makarinu (SAD), Alesandru di Đorđo (Srbija/Nemačka), Ajelet Koen (Izrael Ayelet Cohen),a pod dirigentskom upravom Stefana Zekica (Stefan Zekic), direktora festivala.

  1. januar 2020. godine
18:00     „Putujuća izložba o dobrim ljudima – Holokaust u Jugoslaviji“, Dečji kulturni centar, Takovska 8

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta Jevrejske opštine Beograd i Zemun postavljaju „Putujuću izložbu o dobrim ljudima“ 29. januara 2020. godine u 18 časova, u Dečjem kulturnom centru, Takovska broj 8, Beograd, autora Milana i Nenada Fogela. Izložba je posvećena ljudima koji su svesno izlagali svoje, ali i živote svojih porodica, kako bi spašavali njima često nepoznate ljude jevrejskog porekla. Tim ljudima se država Izrael odužuje dodeljujući im najveće priznanje: Medalju pravednika među narodima. Takođe, naša članica Vladanka Cvetković će predstaviti svoju knjigu "Broj 50250".