Srpsko – jevrejsko pevačko društvo, hor Braća Baruh je bio ovogodišnji učesnik festivala Luis Lewandowski, najvećeg festivala sinagogalne muzike u Evropi, koji se održavao od 18. do 23. decembra u Berlinu.

Pored Hora Braća Baruh, na festivalu su učestvovali renomrani ansambli poput Jerusalimskog akademskog kamernog hora (Jerusalim, Izrael), Saxofonquadrat (Berlin, Nemačka), hora Moran (Jerusalim, Izrael), Sinagogalnog ansambla (Berlin, Nemačka), hora Zamir (Boston, SAD), a zatim i najveći autoriteti u oblasti jevrejske muzike poput profesora Džošue Džejkobsona (SAD, Izrael), dirigentice Naomi Faran (Izrael), profesora Stenlija Sperbera (SAD, Izrael), među ostalim mnogobrojnim gostima, orguljašima, kantorima iz celog sveta.

Horu Braća Baruh bio počastvovan učešćem na sceni sa izuzetnim muzičarima i pomenutim ansamblima svrstavajući se time među najeminentnije ansamble jevrejske muzike današnjice. Nakon svečanog koncerta združenih ansambala povodom otvaranja festivala u Potsdamu, Hor Braća Barh se predstavio veličanstvenim 150 psalmom iz opusa Luisa Levandosvskog, a zatim i učešćem na službi za Šabat u Sinagogi Pestalozzistraße.

Kao vrhunac gostovanja izdvaja se samostalni program Hora koji je na koncertu u  Krankenhauskirche im Wuhlgarten izveo najraznovrsniji repertoar sinagogalne i tradicionalne jevrejske muzike. U prisustvu brojne publike i zvaničnika, predsednika festivala, zamenika predsednika vlade Nemačke (Bundestag), Hor je na visokom nivou pokazao umeće interpretacije različitih stilova i žanrova. Veliko oduševljenje u publici izazvali su solo nastupi baritona Vuka Zekića, dirigenta Stefana Zekića i profesora Ladislava Mezeia, dok su pravo programsko osveženje predstavljale duhovne kompozicije iz ciklusa koncerata Zvuci šabatnje molitve u interpretaciji profesora Ladislava Mezeia i dirigenta Stefana Zekića.

Kraj koncerta je odzvonio u folklornom duhu aškenaskih i izraelskih melodija koje je, na veliko iznenađenje, prisutna publika ispratila stajaćim ovacijama. Završnom gala koncertu predhodila je služba za Hanuku na kojoj su Baruhovci nadahnutim izvođenjem kompozicije Ocho candelikas, doslovno terali prisutne vernike na igru uključujući i samog rabina koji nije krio svoje oduševljenje. Najzad, nakon još jednog uspešnog izvođenja našeg hora koje je podrazumevalo dela komponovana na delove tekstova iz Tore, festival su zatvorili združeni ansabli izvođenjem različitih kompozicija iz službe aškenaske tradicije koje su odjekivale u himničnom tonu najveće i najraskošnije Sinagoge u Nemačkoj (Synagoge Rykestraße ).