Izdavačka kuća Arhipelag objavila je novi roman izraelskog pisca Davida Grosmana: Život se sa mnom mnogo poigrao, koji je samo pre nekoliko meseci objavljen u Izraelu. Ovo je prvi prevod ovog Grosmanovog dela za koje su zainteresovane mnoge svetske izdavačke kuće.

Junakinja romana je Eva Panić-Nahir, poreklom sa ovih prostora, svedok istorijskog i kulturnog posleratnog perioda. Grosmanov roman je velika i paradigmatična priča XX veka zasnovana na sudbini Eve Panić i na njenom životu od Čakoveca, preko Beograda i Varvarina, do Golog otoka i odlaska u Izrael, gde će decenijama živeti u kibucu.

David Grosman (Jerusalim, 1954), jedan je od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca i, svakako, najvažniji savremeni izraelski autor. Njegova dela prevedena su na 25 svetskih jezika. Dobitnik je niza najprestižnijih međunarodnih nagrada za književnost. Poznat kao romansijer, pripovedač, esejista i dramski pisac, Grosman je i pisac lucidnih i provokativnih angažovanih tekstova i političke publicistike, najčešće posvećenih bliskoistočnim temama. Više o romanu možete pogledati na:

http://www.arhipelag.rs/knjige/zivot-se-sa-mnom-mnogo-poigrao/

Od 21. novembra, u prodaji je i knjiga Sedam dobrih godina, memoari Etgara Kereta, izraelskog pisca poznatog po svojim kratkim pričama, grafičkim romanima i scenarijima za film i televiziju. Knjigu je objavila izdavačkakuća Laguna.

https://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-prikaz-knjige-sedam-dobrih-godina-memoari-etgara-kereta-unos-13654.html