Jevrejska opština Beograd je u ponedeljak 11.novembra 2019. godine obeležila Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kod Spomenika Jevrejima stradalim u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine. U znak sećanja na srpske Jevreje, naše pretke, koji su herojski dali svoje živote za odbranu i oslobađanje otadžbine, održan je memorijalni skup i polaganje venca.

Komemoracju je otvorilo Srpsko jevrejsko pevačko društvo Hor Braća Baruh, na čelu sa dirigentom Stefanom Zekićem, sa kompozicijom Stavana S. Mokranjca Njest svjat. Hor je takođe  izveo Kadiš.

  Kadiš za stradale govorio je gospodin Stevan Lanji.

Venac su, ispred Jevrejske opštine Beograd, položili gospođa Svetlana Đurić i gospodin Silvio Abinun.

Prisutnima se obratio gospodin Aleksandar Nećak koji je govorio o Jevrejima herojima palim u ratovima za odbranu Srbije, koju su smatrali svojom domovinom. On je takođe istakao požrtvovanost civilnog stanovništva, koje je tokom rata organizovalo bolnice, medicinsku i humanitarnu pomoć.

Jedan od važnih zadataka Jevrejske opštine Beograd, naročito za mlade naraštaje Zajednice je edukacija i negovanje sećanja na naše pretke, pale srpske Jevreje koji su se časno i požrtvovano borili za slobodu svoje domovine.     Održavanje događaja omogućeno je zahvaljujući sredstvima ostvarenim po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.