Intervju predsednika uprave sinagoge u Haleu u Nemačkoj gde se danas popodne odigrao napad

"Čuli smo pucnjavu na početku - to je bio zvuk automatskog oružja - napolju, sa ulice. Potom je oficir za bezbednost obavestio predsednika sinagoge da je video na sigurnosnim kamerama da se na ulici dešava pucnjava."

Predsednik i oficir za bezbednost su sedeli pored ekrana sigurnosnih kamera „Videli smo da se tamo nalazi čovek koji nosi odeću Nemačkih specijalnih snaga. Mislio sam isprva da je to policajac - u početku nisam imao pojma - mislio sam da je to policajac koji je vrlo brzo stigao na lice mesta kako bi reagovao na napad. Tek onda sam shvatio kada sam ga video kako puca I kako je jedna osoba oborena pala pored sinagoge. Onda je napadač pokušao silom da otvori vrata sinagoge. Puškom je pucao na vrata. Video sam potom njegovo lice na kamerama, to je bio čovek koji je pucao na ulazna vrata. Pokušao je da razbije vrata. Zbog Jom Kipura, u tom momentu telefoni su bili ugašeni. Nakon nekog vremena članovi zajednice koji su se nalazili u sinagogi zabarikadirali su ulaz kako bi zaustavili napadača da uđe. Oba ulaza bila su zabarikadirana nameštajem. Srećom, vrata su bila jača od oružja napadača pa nije mogao ući. Pretpostavljamo da je pobegao kada je stigla policija. U međuvremenu bacio je dva molotovljeva koktela i jednu granatu. Pokušao je da razbije vrata groblja.

U sinagogi je bila 51 osoba (članovi zajednice i grupa iz SAD-a). Ostali su u sinagogi dok im policija nije dala znak da se evakuišu. Predsednik uprave sinagoge smatra da „policija uvek radi šta hoće”, dok je koordinacija bila malo komplikovanija. Prekasno su stigli na lice mesta. Trebalo im je 10 minuta nakon što sam ih pozvao i rekao im da je došlo do napada, uz to su tražili više informacija o onome ko zove nego o tome šta se događa”