Sa tugom u srcu pročitali smo vest o današnjem (sreda 9. oktobar) napadu na sinagogu u Haleu, na istoku Nemačke.

Dve osobe ubijene su u pucnjavi u Haleu, a "Bild" javlja da se pucnjava odigrala ispred sinagoge. Sumnja se da su napad izvela najmanje dva maskirana muškarca.

List Bild je preneo da je ručna bomba bačena i na jevrejsko groblje u Haleu, dok je lokalna policija saopštila da je uhapšena jedna osoba.

Prema rečima jednog očevica, napadač je ispalio hice i na kebab šop u tom istočnonemačkom gradu. Nadležni za železnicu naveli su da je glavna gradska stanica zatvorena.

Fokus onlajn je javio da su se pucnji začuli i u predgrađu Landsberg.

Policija je ranije pozvala građane da ostanu u kući ili se sklone na bezbedno mesto.

Rojters podseća da je danas Jom Kipur, najsveti dan u godini za Jevreje kad se posti više od 24 sata, čime se traži iskupljenje za grehove.

Nakon toga došlo je i do druge pucnjave u Landsbergu, gradu koji se takođe nalazi na istoku Nemačke 115 kilometara od Halea.

U nastavku vam prenosimo nekoliko linkova i snimaka sa lica mesta koje smo dobili iz Izraela (pažnja, snimci su uznemiravajućeg sadržaja).

 https://www.theguardian.com/world/2019/oct/09/two-people-killed-in-shooting-in-german-city-of-halle?CMP=Share_iOSApp_Otherhttp://rs.n1info.com/Svet/a533056/Pucnjava-ispred-sinagoge-u-Nemackoj.htmlhttps://time.rs/c/a3831b4867/objavljen-snimak-pucnjave-u-nemackoj-foto-video.htmlhttp://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/svet/3690871/ubijene-dve-osobe-u-pucnjavi-u-nemackoj-uhapsen-osumnjiceni-za-napad.html