U ime Evropske komisije, želeo bih svim evropskim Jevrejima njihovim prijateljima i porodicama i Jevrejima širom sveta, da uputim najtoplije pozdrave povodom nastupajuće jevrejske nove 5780. godine. Provedite Erev Roš Hašana sa svojim voljenima, u duhu ovog  značajnog svetog praznika.

Dugogodišnja tradicija Rosh Hashanah podseća nas na duboke vrednosti judaizma i omogućava nam da slavimo njegovu značajno nasleđe i doprinos našem kontinentu. Evropa bi bila drugačija bez Sigmunda Frojda, Alberta Ajnštajna ili Simon Veja, dok bi judaizam bio siromašniji bez Majmonida ili Rašija, Teodora Hercla ili Golde Meir.

Svaka jevrejska zajednica, ortodoksna ili liberalna, Aškenaska ili Sefardska, ima svoje jedinstvene karakteristike, uistinurazličite, ali sjedinjene u snazi, bogatom nasleđu i nadahnjujućem životu zajednice. Evropske jevrejske zajednice su toliko raznolike kao i sama Evropa.

Rosh Hašana nam daje priliku da procenimo stanje na kontinentu: izazovi poput klimatskih promena, socijalne nejednakosti i dolazeće tehnološke revolucije testiraju naše vrednosti i našu odlučnost. U nesigurnom svetu, Evropa mora preuzeti vodeću ulogu u odbrani univerzalnih vrednosti.

Naredna godina će nas podsetiti na 75. godišnjicu završetka Šoa i oslobađanje nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau koji sam posetio početkom ove godine, na Dan sećanja na Holokaust. Imao sam sreću da razgovaram sa stotinama mladih ljudi o lekcijama na koje treba da obratimo pažnju i o odgovornosti koju svi moramo nositi. Obeležićemo i 30 godina od pada Berlinskog zida koji je doveo do kraja komunističkog režima, a samim tim i do   oslobađanja jevrejskog života i van okvira Gvozdene zavese, i ujedinjenja Evrope.

Najvažnije je da moramo negovati, gajiti i braniti našu demokratiju. Svesni smo da gde god buja ekstremizam, otrov antisemitizma nije daleko. Na osnovu naše strašne istorije Šoa, imamo posebnu odgovornost,  da se sa njim borimo gde god pomoli svoju glavu.  Veoma mi je drago što smo uspeli na neformalnom plenarnom zasedanju Generalne skupštine UN-a, postavimo temu o antisemitizmu, svesni da se protiv antisemitizma i mržnje mora boriti širom sveta.

Evropski Jevreji se sa pravom ponose svojim jevrejskim identitetom, posebno mladi evropski Jevreji.  Za otvorenu i tolerantnu Evropu je važno da se čuju jevrejski glasovi i da jevrejski život može da se razvija.

Vama i vašoj porodici želim dobru i slatku Novu godinu. S poštovanjem, Frans Timmermans