Dani izraelskog filma 2019, festival u organizaciji Ambasade Izraela i Kulturnog centra Beograda, održaće se od 19. do 22. septembra, u dvoranai Kulturnog centra Beograd.

Na festivalu će biti prikazano šest nagrađivanih, stilski i tematski različitih filmova koji nude uvid u tendencije savremene izraelske kinematografije. Na programu je i omaž Aviju Nešeru, proslavljenom izraelskom reditelju, čija nagrađivana drama "Neka druga priča" iz 2018. godine otvarai festival. Ova drama je istinita je priča o dvema ženama koje su rastrzane između života u konzervativnim okvirima ortodoksne zajednice i slobodnijeg života. Na putu ka promenama i ispunjenju nailaze na otpor svojih porodica, koje ih ne podržavaju.

Dani izraelskog filma beogradskoj publici predstavljaju i novije autore, pa je na programu debitantsko ostvarenje reditelja Elirana Malke "Nevernik", komedija inspirisana stvaranjem ultraortodoksne religiozne političke partije Šas koja zastupa interese sefardskih Jevreja. Prvi igrani film priznatog dokumentariste Nicana Giladija "Venčanje na papiru" je emotivna priča o mladoj devojci sa blagom mentalnom ometenošću, koja radeći u fabrici toalet-papira sanja o nezavisnosti od zaštitnički nastojene majke i ljubavnoj priči sa srećnim krajem. Najgledaniji izraelski film u protekle tri decenije, komedija "Bilo im je suđeno", debitantsko je ostvarenje Odeda Raza o dvojici kriminalaca koji preživljavaju teroristički napad u Jerusalimu i rešavaju da iz korena promene svoje živote. Na programu je još jedno dirljivo ostvarenje o kompleksnim porodičnim odnosima, film "Pertle", proslavljenog režisera Jakoba Goldvasera o vezi oca i sina sa posebnim potrebama.

Festival zatvara takođe nagrađivano ostvarenje Avija Nešera, drama"Grešni", koja govori o dve sestre koje koje otkrivaju porodičnu misteriju iz Drugog svetskog rata koja baca mračnu senku na njihove živote. Svi filmovi imaju i srpski i engleski titl.

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6 Četvrtak, 19. septembar 20.00… Neka druga priča 2018 / drama / 112’ Istinita priča o dvema ženama koje su rastrzane između života u konzervativnim okvirima ortodoksne zajednice i slobodnijeg života.

Petak, 20. septembar 19.00… Venčanje na papiru 2015 / drama / 82’ Emotivna priča o mladoj devojci sa blagom mentalnom ometenošću, koja radeći u fabrici toalet-papira sanja o nezavisnosti od zaštitnički nastojene majke i ljubavnoj priči sa srećnim krajem. Ovo je prvi igrani film priznatog dokumentariste Nicana Giladija.

21.00… Nevernik 2018 / komedija, drama, istorijski / 92’ Debitantsko ostvarenje reditelja Elirana Malke „Nevernik“, komedija je inspirisana stvaranjem ultraortodoksne religiozne političke partije Šas koja zastupa interese sefardskih Jevreja.

Subota, 21. septembar 19.00… Pertle 2018 / drama / 98’ Dirljivo ostvarenje o kompleksnim porodičnim odnosima; film je delo proslavljenog režisera Jakoba Goldvasera o vezi oca i sina sa posebnim potrebama.

21.00… Bilo im je suđeno 2017 / komedija, drama / 100’ Najgledaniji izraelski film u protekle tri decenije, ovo je debitantsko ostvarenje Odeda Raza o dvojici kriminalaca koji preživljavaju teroristički napad u Jerusalimu i rešavaju da iz korena promene svoje živote.

Nedelja, 22. septembar 20.00… Grešni 2016 / drama / 109’ Dve sestre otkrivaju porodičnu misteriju iz Drugog svetskog rata koja baca mračnu senku na njihove živote…