Jevrejski kulturni centar

JEVREJSKI KULTURNI CENTAR ONEG ŠABAT

Posle toliko decenija oživeo je Jevrejski kulturni centar, članovi zajednice kao i mnogi uvaženi gosti su to od srca pozdravili. Bilo je to jedno izuzetno veče.  Nadam se da neće sve ostati na tim lovorikama i tek sada predstoji veoma osmišljen i studiozan pristup korišćenja prostora i scene koja ima mnogo mogućnosti: okupljanje tokom praznika uz prigodne programe, izložbe, koncerti, predavanja stručnjaka koji će govoriti na mnoge naučne, istorijske, umetničke i najviše jevrejske teme. Redovno će se održavati teatarske predstave i to će biti i malo jevrejsko pozorište.

Ovaj kulturni centar mora doprineti zbližavanju članova jevrejske zajednice gde će svi naći svoje mesto u radosti druženja i prijateljstva.    

 Stefan Sablić

Zgrada Oneg Šabat u Jevrejskoj 16, izgrađena 1922. godine, jedna je od poslednjih preostalih istorijski i arhitektonski značajnih jevrejskih zgrada u Beogradu, koja je do Drugog svetskog rata bila duhovni centar dorćolskih Jevreja. Jevrejskoj opštini Beograd je vraćena po Zakonu o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, 2016.

 

 

 

 

 

Prostor u Jevrejskoj 16 je uz pomoć donacija renoviran i opremljen za održavanje raznih aktivnosti iz kulture, te će konačno  zaživeti kao mesto gde će se članovi zajednice okupljati i družiti, mesto gde će se odvijati kulturni život Jevrejske zajednice Beograda.