U nedelji u kojoj je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, na Jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli su antisemitski grafiti sa najozloglašenijim nacističkim simbolima.

Prema nezvaničnim informacijama ovo je delo grupe navijača koja pored iscrtane svastike ispisuje inicijale naziva svoje navijačke grupe UF – United force.



Veoma je zabrinjavajuće što se ovakvi incidenti dešavaju kada se u celom svetu obeležava Dan sećanja na milione nevinih žrtava stradalih u Holokaustu, u pogromima, strahotama i teroru, koji su nacisti sprovodili u Drugom svetskom ratu.

Podsećamo da se nešto malo više od godinu dana ranije, dogodio incident u kom su nepoznate osobe bacanjem čekića i kamenica razbili stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu, nekoliko dana po obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se u svetu obeležava kao sećanje na pogrom Jevreja širom nacističke Nemačke koji se odigrao 9. novembra 1938. godine, poznatom kao Kristalna noć.

Učestalost ovakvih i sličnih incidenata upozorava nas da je antisemitizam u porastu. Veoma je važno da javnost bude upoznata sa ovim i da se mlađe generacije edukuju o Holokaustu, da se takav zločin nikada ne ponovi. Takođe je važno da mlađe generacije kao i celokupno društvo budu upoznati o stalno prisutnoj opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.